UGLJAN – Dronovi otkrili blago ispod maslinika: Ostvarenje snova za otočane

Objavio: Pokret Otoka - 24.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Na području Općine Preko na otoku Ugljanu, otkrivena su zapanjujuća arheološka nalazišta koja su godinama bila skrivena pod gustom vegetacijom maslinika.

Ova otkrića su rezultat revolucionarne tehnologije skeniranja iz zraka poznate kao Lidar. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, stanovnici Ugljana su oduševljeni što će lakše moći zaštititi svoju bogatu baštinu.

Andrina Luić, jedna od otočanki, podijelila je svoje oduševljenje ovim otkrićem. Nakon što je odabrala Ugljan kao svoj dom, nije ni sanjala da će živjeti tik do arheološkog nalazišta, uz jedan od rimskih putova.

“Za mene je ovo ostvarenje svih snova, pogotovo kada znamo što je tu sve bilo. Ta starina izaziva puno strahopoštovanje i osjećam se zahvalno što sam tu”.

Ponosni na bogatu prošlost otoka, ostali stanovnici su se također pridružili oduševljenju.

Sredstvima iz europskih fondova financirano je skeniranje tla pomoću posebne bespilotne letjelice

“I mi, kao lokalno stanovništvo, nikada nismo znali što zapravo imamo ispod naših nogu – dijelove otoka koji datiraju iz prapovijesti, izuzetno vrijedne ostatke iz raznih povijesnih razdoblja. Ova analiza omogućuje nam da ih zaštitimo”

– istaknuo je Ivan Košta, direktor Turističke zajednice općine Preko.

Korištenjem laserskih zraka, koje prodire kroz vegetaciju i druge prepreke, otkriveno je mnoštvo lokaliteta koji su ranije bili nevidljivi.

“Ova tehnologija je revolucionarna za arheološku struku jer nam omogućuje da proučavamo krajolik kao cjelinu”

– pojasnio je Tomislav Zojčeski, vlasnik tvrtke za daljinska istraživanja, u razgovoru za HRT.

Rezultat skeniranja je detaljna arheološka karta otoka Ugljana.

“Ova karta prelazi granice uobičajenih arheoloških karata. Ona je više od toga – to je konstatiranje krajobraznih resursa općenito. Primjerice, Norveška je već provela slične projekte u prethodnim generacijama, a slovenski primjer možete pronaći na internetu”

– dodao je Jadran Kale, etnolog sa Sveučilišta u Zadru i Muzeja grada Šibenika

Unatoč značajnim otkrićima na Ugljanu, Hrvatska još uvijek zaostaje u ovom području. Preko je najveće područje koje je na ovaj način snimljeno u zemlji.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, vrijedni ostaci na Ugljanu više neće ostati skriveni od očiju znatiželjnika i stručnjaka, što otvara nova vrata za istraživanje i zaštitu bogate povijesti ovog otočja.

Izvor: HRT

Naslovna fotografija: Photo by Don Fontijn on Unsplash