UŠTEDI ENERGIJU
April 12, 2019

UNIJE - Započeo projekt INSULAE!

Prvim sastankom projektnih partnera u Bruxellesu započele su aktivnosti europskog projekta INSULAE - Maksimiziranje utjecaja inovativnih energetskih pristupa na otocima EU, financiranog u okviru programa Obzor2020. . Projekt INSULAE uključuje 27 partnera i ukupni proračun veći od 12milijuna eura, a fokusiran je na dekarbonizaciju otoka koja je ključna kako za postizanje klimatsko-energetskih ciljeva, tako i za […]

Prvim sastankom projektnih partnera u Bruxellesu započele su aktivnosti europskog projekta INSULAE - Maksimiziranje utjecaja inovativnih energetskih pristupa na otocima EU, financiranog u okviru programa Obzor2020.
.

Projekt INSULAE uključuje 27 partnera i ukupni proračun veći od 12milijuna eura, a fokusiran je na dekarbonizaciju otoka koja je ključna kako za postizanje klimatsko-energetskih ciljeva, tako i za bolju kvalitetu života na otocima.

Projektne aktivnosti biti će usmjerene na otoke Unije (Hrvatska), Bornholm (Danska) i Madeira (Portugal), a rezultati tamo provedenih pilot aktivnosti bit će korišteni za transfer znanja i izradu akcijskih planova otoka Menorca (Španjolska), Norderney (Njemačka), Psara (Grčka) i Bonaire (Nizozemski Antili).

Koordinator četverogodišnjeg projekta je CIRCE - istraživački centar za energetske resurse i potrošnju (Španjolska), a hrvatski partneri na projektu, uz REA Kvarner, su i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te tvrtke Ericsson NT i Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj, kao i WWF Adria - Udruga za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti (WWF) koja u projektu sudjeluje kao jedan od horizontalnih partnera.

Aktivnosti projekta INSULAE nadovezati će se na postojeće djelovanje Primorsko-goranske županije i Regionalne energetske agencije Kvarner u okviru inicijative "Otok Unije - samoodrživi otok", s ciljem postizanja energetske neovisnosti otoka tijekom cijele godine.

__________
Izvor: Regionalna energetska agencija Kvarner
Fotografija: Regionalna energetska agencija Kvarner

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram