UNIJE – Započeo projekt INSULAE!

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.04.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

Prvim sastankom projektnih partnera u Bruxellesu započele su aktivnosti europskog projekta INSULAE – Maksimiziranje utjecaja inovativnih energetskih pristupa na otocima EU, financiranog u okviru programa Obzor2020.
.

Projekt INSULAE uključuje 27 partnera i ukupni proračun veći od 12milijuna eura, a fokusiran je na dekarbonizaciju otoka koja je ključna kako za postizanje klimatsko-energetskih ciljeva, tako i za bolju kvalitetu života na otocima.

Projektne aktivnosti biti će usmjerene na otoke Unije (Hrvatska), Bornholm (Danska) i Madeira (Portugal), a rezultati tamo provedenih pilot aktivnosti bit će korišteni za transfer znanja i izradu akcijskih planova otoka Menorca (Španjolska), Norderney (Njemačka), Psara (Grčka) i Bonaire (Nizozemski Antili).

Koordinator četverogodišnjeg projekta je CIRCE – istraživački centar za energetske resurse i potrošnju (Španjolska), a hrvatski partneri na projektu, uz REA Kvarner, su i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te tvrtke Ericsson NT i Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj, kao i WWF Adria – Udruga za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti (WWF) koja u projektu sudjeluje kao jedan od horizontalnih partnera.

Aktivnosti projekta INSULAE nadovezati će se na postojeće djelovanje Primorsko-goranske županije i Regionalne energetske agencije Kvarner u okviru inicijative “Otok Unije – samoodrživi otok”, s ciljem postizanja energetske neovisnosti otoka tijekom cijele godine.

__________
Izvor: Regionalna energetska agencija Kvarner
Fotografija: Regionalna energetska agencija Kvarner