Unikatni SentiMentalBikes prijete električnim automobilima – ekološka i pristupačna alternativa za otočane!

Objavio: Pokret Otoka - 04.08.2023. - Vrijeme čitanja: 5min

SentiMentalBikes električni bicikli kreirani su po želji kupca i dosežu domet od stotinu kilometara, a pune se na zidnoj utičnici. Upoznajte genijalce iza ovog ekološki održivog brenda!

Intervju s Daruvarcem Duškom Ilijevićem, osnivačem SentiMentalBikesa, otkriva nam zanimljivu priču o njihovim unikatnim električnim biciklima s hrvatskim potpisom.

Ovi bicikli, s dometom od stotinu kilometara i personalizacijom prema željama kupaca, postaju sve popularnija ekološka alternativa automobilima, posebno za otočane koji moraju plaćati skupe trajektne prijevoze za svoje automobile.

Ovi autentični e-bicikli u lipnju su predstavljeni na sajmu Eurobike u Frankfurtu. Sa svojim autentičnim dizajnom i funkcionalnošću, ovi bicikli privukli su pažnju više od 65.000 posjetitelja sajma.

Početak osnutka SentiMentalBikesa: Kako je sve krenulo?

“Kada sam krenuo u ovu avanturu, nikako nisam zamišljao da će SentiMental Bikes postati ono što danas jest. Počelo je iz čiste ljubavi prema biciklima i želje da stvorim nešto jedinstveno. Kao waldorfski odgojitelj, želio sam spojiti funkcionalnost i estetiku te stvoriti bicikl koji će osmijeh na licu izazivati svakome tko ga vozi.

Tijekom godina, uz podršku mog poslovnog partnera i prijatelja Ivana Ignatovskog, postali smo tim entuzijasta koji se danas bavi proizvodnjom personaliziranih bicikala s hrvatskim potpisom.”

Duško Ilijević, Ivan Ignatovski i njihovi bicikli Noogat i Pralina

Što čini vaše bicikle unikatnim i kako se korisnici mogu uključiti u proces personalizacije?

Ključne značajke svakog bicikla su upravo one koje kupac odabere, tako da je svaki bicikl unikat za sebe. Naime, proces personalizacije je osnovni dio narudžbe koji se odvija putem, možda i najbitnije značajke brenda, online konfiguratora na našoj stranici.

Tamo je klijent do zadnjeg detalja uključen u kreiranje bicikla kakvog želi.

Prilikom kreiranja svog personaliziranog bicikla, prvo se odabire model, Noogat ili Pralina, zatim debljina guma, dizajn naljepnice na bateriji, svjetla, blatobrani, prednji, zadnji ili oba nosača tereta, te se za svaku od tih komponenti odabire nijansa u koju će se one bojati.

Trenutačno u ponudi imamo šest nijansi, koje ćemo, poput fashion industrije, periodički mijenjati po sezonama. Tako je sada aktualna, kako mi zovemo, ponuda boja proljeće/ljeto 2023! Šalu na stranu, iako se šest boja ne čini mnogo, u kombinaciji s ostalim elementima na koje se primijenjuju, od dva osnovna modela rama se može složiti otprilike 65.000 kombinacija, a kad se u novim sezonama proširi izbor, taj broj će još rasti.

Ako baš niti jedna od njih ne zadovoljava vaš ukus i poželite neku specifičnu nijansu – i tu smo otvoreni za dogovore.

Tijekom slaganja komponenti bicikl se pregledava u 3D prikazu na ekranu, a za još bolji uvid tu je i AR opcija proširene stvarnosti, koja projicira odabrani model u stvarni prostor, da se dobije što bolji uvid u proizvod koji će uskoro biti na adresi kupca.

Gdje vidite SentiMentalBikes za nekoliko godina?

“Naša vizija za budućnost je kontinuirani rast i razvoj novih modela bicikala. Već sada imamo četiri nova modela na kojima radimo, a želimo postati prepoznatljiv nacionalni brend koji se ponosi svojim proizvodima. Želimo poticati svijest o održivoj mobilnosti i potaknuti ljude da se presele s automobila na električne bicikle, čime će smanjiti negativni utjecaj na okoliš i uživati u vožnji biciklom.”

Održivost vaših bicikala: Kako doprinosite zaštiti okoliša kroz svoje proizvode?

“Naši bicikli su ekološki prihvatljiva alternativa automobilima. Vožnja biciklom smanjuje emisije CO2 i potiče održivu mobilnost.

Također, koristimo alternativne izvore električne energije u proizvodnji, poput solarnih elektrana na našim pogonima. Baterije naših bicikala također su dizajnirane za dug vijek trajanja, s mogućnošću sporijeg punjenja kako bi se postigla veća energetska učinkovitost.”

Pralina standard tire

Kako podržavate razvoj biciklističkih staza i e-mobilnosti?

“Razvijena biciklistička infrastruktura je ključna za sigurnost i ugodnost vožnje bicikla. Podržavamo izgradnju i proširenje biciklističkih staza kako bi vožnja bila što ugodnija. Također, nadamo se da će naši bicikli potaknuti ljude da pređu na održivu mobilnost i doprinesu zaštiti okoliša.”

Kako potičete ljude da prijeđu na električne bicikle?

“SentiMentalBikes nudi više od običnog bicikla. Kroz personalizaciju i estetiku, naši bicikli postaju ekstenzija vašeg stila i osobnosti. Želimo privući ne samo bicikliste već i ljude koji nikada nisu razmišljali o biciklima. Vožnja našim biciklima donosi osjećaj slobode i avanture, uz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Želimo da svatko tko vozi SentiMental bicikl nosi osmijeh na licu!”

Kako se uklapate u koncept dijeljenja bicikala i mobilnosti kao usluge?

“Iako naš koncept temelji se na personalizaciji, vidimo i važnost usluga dijeljenja bicikala za promicanje održive mobilnosti. Možda ćemo u budućnosti sudjelovati u takvim inicijativama s tematski dizajniranim biciklima za zajednice koje žele izraziti svoj identitet kroz bicikle. Važno je pronaći raznolika rješenja za različite potrebe mobilnosti.”

SentiMentalBikes zasigurno nudi jedinstvenu perspektivu za električne bicikle, potičući svijest o održivoj mobilnosti i čineći vožnju biciklom ne samo ekološki odgovornom, već i stilskom ekstenzijom vaše osobnosti.
U njihovoj viziji, budućnost je zelena, a bicikli su održivi put prema njoj.

Fotografije: Duško Ilijević /SentiMentalBikes