UŠTEDI ENERGIJU
September 18, 2022

VLADA RH - Prijedlozi izmjena Zakona o poljoprivredi i Zakona o OPG-u upućeni u saborsku proceduru

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena Zakona o poljoprivredi te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG)

Prijedlozima izmjene Zakona Vlada stvara temelje za donošenje strateških dokumenata i olakšava osnivanje OPG-a. Prijedlogom izmjena zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz ostalo se omogućuje jednostavnije osnivanje OPG-a te jasnije propisivanje kriterija odabira novog nositelja OPG-a, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković - prenosi index.hr

 

Izmjena Zakona

Preciznije se reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više gospodarstva na istoj adresi na način da se zahtijeva razdvajanje resursa i obavljanja poljoprivredne djelatnosti iz više OPG-ova s iste adrese. Propisuju se i uvjeti pod kojima OPG može pružati usluge informacijskog društva i zakonito obavljati prodaju svojih proizvoda putem web shopa.

Izmjenama zakona o poljoprivredi osigurava se provedba tri nove uredbe EU u području Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te se stvara pravni temelj za donošenje strateškog plana ZPP-a za razdoblje od 2023. do 2027. godine. S tim u vezi utvrđuje se nova mjera poljoprivredne politike - mjera sektorske potpore, uz već utvrđene mjere ruralnog razvoja, izravne potpore i organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Također, organoleptičku analizu maslinovih ulja, pored službenih panela, obavljat će i profesionalni paneli, koji se sada ovlašćuju, na zahtjev proizvođača radi samokontrola prije stavljanja na tržište maslinova ulja, dok će službeni paneli obavljati provjere organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja radi službenih kontrola na tržištu.

Proizvođačke organizacije koje su osnovane na temelju Zakona o udrugama zamijenit će se drugim pravnim oblicima - zadrugama ili trgovačkim društvima, ne umanjujući im stečena prava i nastavljajući korištenje potpora koje su dobili kao prije osnovane udruge.

 

__________
Izvor: index.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram