UŠTEDI ENERGIJU
June 14, 2022

WEBINAR - ''Energetski održivi otoci u akciji''

Unatoč otvorenom pristupu obilnim obnovljivim izvorima energije, poput sunca, vjetra ili valova, mnogi otoci i dalje ovise o skupom uvozu dizelskog goriva ili međusobnom povezivanju s kopnom ili susjednim većim otokom za opskrbu energijom Energetska sigurnost u ovom je trenutku svima na prvom mjestu. Sve veći broj otoka u regiji istražuje inovativne načine smanjenja troškova […]

Unatoč otvorenom pristupu obilnim obnovljivim izvorima energije, poput sunca, vjetra ili valova, mnogi otoci i dalje ovise o skupom uvozu dizelskog goriva ili međusobnom povezivanju s kopnom ili susjednim većim otokom za opskrbu energijom

Energetska sigurnost u ovom je trenutku svima na prvom mjestu. Sve veći broj otoka u regiji istražuje inovativne načine smanjenja troškova energije, povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, izgradnju sustava za pohranu energije i sustave odgovora na potražnju te u konačnici osiguravanje energetske samodostatnosti.

Prijavi se na webinar OVDJE (na dnu stranice).

.
U Europskoj Uniji postoji više od 2200 naseljenih otoka

Tranzicija europskih energetskih sustava na niskougljični, održivi model postala je nezaobilazna potreba. Jedna od najvažnijih inicijativa koje podupiru takve aktivnosti je Inicijativa za čistu energiju EU otoka, koja je dio paketa „Čista energija za sve Europljane”.

Otoci također imaju drugu važnu funkciju, a to je da mogu poslužiti kao testne ploče za nove tehnologije ili kao prototipovi niskougljičnog energetskog sustava, dajući uvide i terenske podatke koji su iznimno vrijedni za širu energetsku tranziciju Europe.

U prvoj od tri epizode usredotočene na energetski održive otoke, koja će svoj vrhunac doživjeti na Enlit Europe okruglom stolu kasnije ove godine u Frankfurtu, predstavit će se neki od najinovativnijih projekata energetski održivih otoka koji trenutno djeluju unutar EU, uključujući otok Graciosa, dio Kanarskog arhipelaga i grčki Tilos.

.
Što dobivate kao polaznik webinara?

Kao polaznik dobivate:

  • Ažuriranja o napretku ovih projekata
  • Neprocjenjive operativne informacije
  • Najbolje prakse i ključne naučene lekcije
  • Znanje o tehnologijama koje se koriste

Moderatorica događanja je Heather Johnstone, direktorica sadržaja u Enlit Europa, a njeni gosti su  Annabel de Gheldere, investicijska savjetnica i voditeljica programa održivih otoka u tvrtci Upravljanje energetskim ulaganjima; Helen Heinz, doktorica znanosti, istraživačica u projektu Smart-BEEjS | Tehnološki institut Kanarskih otoka; Takis Ktenidis, viši istraživač | Laboratorij za primjenu energije i zaštitu okoliša te Daniele Enea, istraživač, Jedinica za energetsku učinkovitost, Odjel Laboratorija za regije južnog područja (DUEE-SIST-SUD) | ENEA.

Prijavi se na webinar OVDJE (na dnu stranice).

_____________
Izvor: Enlit
Naslovna fotografija: Enlit

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram