WEBINAR – Razumijevanje GIS-a: Tehnologija koja oblikuje prostor

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.05.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Pridružite nam se na besplatnom webinaru koji se održava online 15. svibnja, od 10 do 11 sati.

Geografski informacijski sustav (GIS) igra ključnu ulogu u upravljanju i očuvanju prostornih resursa gradova i općina. Sustav omogućuje obradu, analizu i vizualizaciju prostornih podataka, neophodnih za kvalitetnu organizaciju prostora. Korištenje GIS-a povećava učinkovitost u planiranju i implementaciji projekata koji se tiču održivog razvoja, što ga čini neprocjenjivim alatom u suvremenom upravljanju.

Tehnološke mogućnosti i značaj GIS-a

GIS tehnologija nudi širok spektar aplikacija i alata koji transformiraju prostorne podatke u korisne informacije za donošenje odluka. U kontekstu održivog upravljanja, GIS pridonosi analizi energetske učinkovitosti, integraciji obnovljivih izvora energije, te planiranju zelene infrastrukture. Tehnološke inovacije unutar GIS-a doprinose izradi novih generacija prostornih planova usklađenih s potrebama i specifičnostima otočnih područja.

Cilj i svrha webinara

Webinar se održava 15. svibnja, od 10 do 11 sati, organiziran je s ciljem informiranja i educiranja predstavnika javnog sektora, kao i šire javnosti o mogućnostima koje GIS tehnologija pruža. Poseban naglasak bit će na održivom upravljanju otočnim prostorom Hrvatske, s fokusom na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, te razvoj zelene infrastrukture.

Predavač: Antonio Morić-Španić

Antonio Morić-Španić, magistar geografije, ima bogato iskustvo u razvoju geoinformatičkih rješenja za održivi prostorni razvoj. Kroz svoju karijeru, sudjelovao je u pripremi i provedbi brojnih projekata i autor je mnogih znanstvenih i stručnih publikacija. Trenutno obnaša funkciju dopredsjednika udruge Centar za održivi razvoj GIS tehnologijama i predaje geografiju i geoinformatiku u Srednjoj školi Hvar.

Registracija i potvrda sudjelovanja

Za sudjelovanje na webinaru potrebna je prethodna registracija. Svi polaznici će dobiti potvrdu o sudjelovanju nakon održanog webinara. Registrirati se možete klikom na botun ispod.

Webinar se provodi u okviru projekta ETO – Energetska Tranzicija Otoka , sufinanciranog sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nositelj projekta ETO je udruga Pokret otoka koja projekt provodi u suradnji s udrugom Centar za održivi razvoj GIS tehnologijama.