ZAKLJUČAK OTOČNOG DIJALOGA: Off-Grid solarni sustavi su budućnost energetike na otocima

Objavio: Đurđa Baljak - 22.03.2024. - Vrijeme čitanja: 8min

OTOČNI DIJALOG: “Off-Grid sunčane elektrane – Put ka samoodrživosti“ održan je s ciljem pružanja uvida u održiviji i neovisniji način života, u vidu osiguravanja neovisnosti o tradicionalnim izvorima električne energije.

Moderator je bio Ivan Zovković, dok su gosti bili Boris Tudor i Damir Botić iz tvrtke SOLAR PROJEKT, specijalizirane za fotonaponske solarne sustave. Također, gostovali su Mirko Šušnić i Davor Cesar iz tvrtke Energy2Sore, koja pruža mobilna rješenja za pohranu energije bazirana na baterijskoj tehnologiji, s fokusom na jednostavnu upotrebu i visoku mobilnost.

Na samom početku, Boris Tudor se prisjetio njihovih početaka tijekom 2008. godine kada su započeli svoju priču s fotonaponskim sustavima.


Pioniri Off-Grid sustava

“U ljeto 2007. godine RH je donijela prvu zakonodavnu regulativu o fotonaponskim sustavima. Zainteresirao sam se za takva nova rješenja te sam kontaktirao jednu njemačku tvrtku koja se tada već dugi niz godina bavila fotonaponskim sustavima. Nakon što sam stekao praktično iskustvo u Njemačkoj, odlučili smo pokrenuti tvrtku 2008. godine. Bili smo puni entuzijazma i uvjerenja da ćemo primijeniti najnovije tehnologije u području fotonaponskih sustava. Međutim, možemo reći da su tek u posljednje dvije godine stvoreni uvjeti za potpunu primjenu takvih sustava.

Boris Tudor

S obzirom na to da je rodom s Hvara, primijetio da je na otocima postojalo mnogo izoliranih mjesta, gdje je jedini izvor električne energije bila primjerice stara Končareva ploča, koji su tada rijetki koristili, a mogla je napajati svega nekoliko žarulja. No, kako govori, kada su uspjeli spojiti prvi hladnjak na off-grid sustav i kada su se ohladile prve pive, cijela priča se dodatno zakotrljala, a interes za takvu tehnologiju porastao.

OFF GRID sustavi nerijetko su jedina rješenja

S druge strane, Mirko Šušnić kaže da se oni koji nemaju mogućnost priključka na električnu mrežu često oslanjaju na off-grid sustave kao jedina rješenja.

“Mi smo započeli s malim prijenosnim generatorima, koji su se tada prvenstveno koristili na primjer u nautici. No, ubrzo smo shvatili kako postoji velika potražnja za takvim sustavima i na otocima ili u vikendicama. Ideja nam je stoga bila usmjeriti se na distribuciju nekoliko brendova koji nude ozbiljnije baterije, invertere i sličnu opremu za napajanje. Trenutno imamo u cilju uspostaviti partnersku suradnju s tvrtkama poput Solar Projekta kako bismo pružili što kvalitetniju distribuciju ovakvih rješenja.”

Analiza potreba klijenata u tvrtkama Solar Projekt i Energy2Store

Boris Tudor se osvrnuo na važnost prilagođene analize potrebama klijenata, dok je njegov kolega Damir Botić pokušao dočarati proces prikupljanja i analize podataka.


“Naš pristup uključuje detaljnu analizu potreba svakog klijenta, bez obzira radi li se o maloj kućici s jednom žaruljom ili restoranu s više uređaja poput hladnjaka ili žarulja. Bitno je razumjeti koliko uređaja se koristi i kakva je njihova potrošnja, kao i druge faktore poput lokacije ili načina uporabe.

Nakon toga procjenjujemo dnevnu potrošnju, odabiremo optimalni fotonaponskog modul i vrstu baterije. Pritom, treba istaknuti da se većina tih sustava koristi u komercijalnim objektima poput apartmana ili marinama, gdje je važno osigurati neprekidno napajanje.

U takvim sustavima je izrazito važno imati kvalitetnu bateriju kako bi se izbjeglo gomilanje otpada nakon mijenja. Uz to, kvalitetnija baterija, iako skuplja na početku, dugoročno predstavlja isplativije rješenje.”

Davor Cesar iz tvrtke Energy2Start kazao je da je glavna prednost njihovih mobilnih sustava jednostavnost, posebno prilagođena onima koji povremeno borave u svojim vikendicama.

Njihovi sustavi osiguravaju dovoljno energije za osnovne potrebe kako bi korisnici mogli uživati u udobnosti tijekom boravka u vikendici. I oni ističu važnost provođenja detaljne analize. Međutim, ukazao je na razliku u kapacitetu njihovih mobilnih sustava u usporedbi s fiksnim off-grid sustavima, ističući da, iako možda ne pokrivaju sve potrebe, mogu zadovoljiti određene zahtjeve korisnika.

Cijene OFF GRID sustava ovise o nekoliko ključnih faktora

Prilikom rasprave o cijeni, Mirko je objasnio da cijena off-grid sustava varira ovisno o kapacitetu baterije, snazi inventora i broja solarnih ćelija.

Tako primjerice njihov sustav košta oko 800 eura po kilovatsatu, a cijena raste proporcionalno s povećanjem kapaciteta, što znači da bi kapacitet od 2 kilovatsata iznio oko 1600 eura.

S druge strane, u tvrtki Solar Projekt nude složenije sustave s više opcija, pa tako cijena, kako otkriva Boris, varira od 1000 eura po kilovatsatu baterije za manje aplikacije, dok se prosječni sustav za kućanstvo kreće između 6000 do 8000 eura; dok cijene za komercijalne objekte, poput restorana, mogu doseći i do 100 000 eura.

Mirko Šušnić iz Energy2Store je naglasio kako postoji mogućnost subvencija koja može značajno smanjiti troškove instalacije off-grid sustava. Isto tako, kazao je kako njihovi sustavi omogućuju izgradnju sustava do 64 kilovata, dok za veće instalacije preporučuje tvrtku Solar Projekt. Pritom je ukazao na važnost kompatibilnosti opreme kako bi sustav radio sigurno, upozoravajući na potrebu za edukacijom korisnika o važnosti ulaganja u kvalitetnu opremu.

Prednosti OFF GRID sustava – nije potrebna suglasnost HEP-a niti projekt

“Off-grid sustavi ne mogu u potpunosti zamijeniti tradicionalne izvore energije i nisu univerzalno rješenje, poput HEP-a, s obzirom na to da energija nije nikad u potpunosti besplatna. Ipak, potencijal off-grid sustava leži u specifičnim situacijama, posebno u ruralnim područjima koja su udaljena od glavne mreže. Na takvim lokacijama ti sustavi imaju smisla u vidu ekonomske isplativosti jer bi troškovi spajanja na mrežu bili previsoki.”

Mirko Šušnić


Boris je spomenuo da se klasična električna mreža definira kao jednostavna građevina, a paneli se mogu smjestiti gotovo bilo gdje na zemlji. Kako objašnjava, riječ je o off-grid sustavu koji nije spojen na glavnu mrežu te predstavlja potpuno neovisan sustav, što znači da ne treba nikakvu suglasnost od HEP-a ili drugih institucija.

Pritom je Mirko dodao kako njihovi sustavi ne vraćaju energiju u mrežu već je usmjeravaju direktno prema potrošačima ili se isključuju ako nema potrošnje. Takvi sustavi funkcioniraju na sličan način kao štedne žarulje te značajno smanjuju potrošnju energije u kućanstvu.

Govoreći o tome Damir je dodao kako je prema novim izmjenama Pravilnika o jednostavnim građevinama i Zakonu o prostornom uređenju moguće postaviti elektranu snage do 10 MW na zemljište koje nije kvalificirano kao visoko poljoprivredno zemljište.

Nadalje, Boris se osvrnuo na činjenicu kako trenutno nije nužno izraditi projekt prilikom postavljanja jednostavnih solarnih sustava. Međutim, iskustva s klijentima koji grade složene sustave, poput restorana ili stambenih zgrada, često imaju zahtjev dostaviti projekt kako bi imali nacrt i upute za daljnje održavanje.

Odlaganje solarnog otpada

Boris kaže da je prilikom kupovine solarnih panela već plaćena naknada Fondu za zaštitu okoliša od strane tvrtke. Njegov kolega Damir je istaknuo kako solarni paneli nisu kvarljiva roba poput starih mašina, objašnjavajući kako otkako postoje na tržištu još uvijek nisu morali mijenjati panele, osim u rijetkim slučajevima oštećenja zbog vandalizma.

Hoće li ovakvi sustavi u budućnosti dominirati tržištem?

S obzirom na tehnološki napredak u solarnim sustavima koji omogućuje duže cikluse korištenja, raspravljalo se i o pitanju hoće li doći trenutak kada će solarni sustavi s baterijskim spremnicima postati dominantni na tržištu.

Govoreći o tome, Mirko je istaknuo kako je u Europskoj uniji takav trend sve izraženiji, posebice u Belgiji, gdje je u proteklih tri godine prodano oko 500 tisuća baterija s obzirom na visoke cijene struje.
– Iako Hrvatska trenutačno ima relativno nisku cijenu struje u Europi, takvo stanje se neće moći održati dugoročno. Zasigurno se kroz nekoliko godina može očekivati povećanje cijene struje, što će neupitno potaknuti ljude na razmišljanje o ugradnji off-grid rješenja, kazao je Mirko, a s njim su se složili i ostali.

Otočni dijalog je održan u okviru projekta Energetska tranzicija otoka podržanog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz partnerstvo sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Gradom Cresom, Općinom Lumbardom, Općinom Postira, Gradom Mali Lošinj, Gradom Cresom, LAG 5, tvrtkama Energy2Store, Forte Solar d.o.o. te Maslina Resort.