UŠTEDI ENERGIJU
June 27, 2017

ZAKON O KONCESIJAMA: ČUJETE LI NAS? NAŠI ZAHTJEVI SU I DALJE ISTI!

Nastavno na sva događanja proteklih nekoliko tjedana kada smo zajedno sa stručnjacima i kolegama analizirali Zakon o koncesijama, Saborskim zastupnicima dostavili naše amandmane, organizirali niz uspješnih, jasnih i glasnih prosvjeda diljem otoka i obale te mirnog prosvjeda na Markovom trgu glasovanje o Zakonu se skinulo s dnevnog reda Saborske sjednice te do danas nemamo nikakvu […]

Nastavno na sva događanja proteklih nekoliko tjedana kada smo zajedno sa stručnjacima i kolegama analizirali Zakon o koncesijama, Saborskim zastupnicima dostavili naše amandmane, organizirali niz uspješnih, jasnih i glasnih prosvjeda diljem otoka i obale te mirnog prosvjeda na Markovom trgu glasovanje o Zakonu se skinulo s dnevnog reda Saborske sjednice te do danas nemamo nikakvu službenu informaciju Vlade RH o daljnjem postupanju.

Kako smo mi otočani tvrdoglavi i nekoliko smo puta naglasili da od svojih zahtjeva nismo odustali iste ćemo ponoviti i u narednim danima. Zahvaljujući individualcima koji su prepoznali važnost da sudjeluju u ovim akcijama te pomognu da se naši zahtjevi shvate ozbiljno sutra u Zadru podržati ćemo Prosvjed za odgovorno upravljanje koncesioniranim dobrima. 

Stoga vas pozivamo PONESITE ŠUGAMANE I OPREMU ZA PLAŽU i poručimo jasno i glasno VRATIMO Zakon o koncesijama na treće čitanje i OTVORIMO javnu raspravu! Nađemo se u 18:30, u srijedu na Narodnom trgu u Zadru da pokažemo da nam nije svejedno i da nam je stalo do naše budućnosti i načina upravljanja vrijednim resursima diljem zemlje!

Ministar je u pravu kada tvrdi da su se udruge i opozicija pokrenule na samom kraju procesa, a da se neke veće primjedbe nisu ranije mogle čuti, niti su izražene tijekom prošlogodišnjeg procesa javnog savjetovanja. Ono što propušta komentirati je da se u međuvremenu dogodila afera s koncesijom za Zlatni rat, da se ovaj zakon dotiče i puno šire priče od pomorskog dobra te da su u prijedlogu Zakona od posljednje rasprave do danas nastale izmjene koje je nužno ponovno staviti na javnu raspravu.

Zakon o koncesijama je izuzetno kompleksan i ne tiče se samo pomorskog dobra nego niza drugih područja javnog dobra s kojim se lako može identificirati svaki pojedini stanovnik naše zemlje. Odmah nakon Zadra naša sljedeća aktivnost je stručni skup u Zagrebu 29. lipnja 2017. u 14:00 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva na temu zaštite javnih dobara i javnog interesa u sustavu koncesija - što sve treba osigurati u prijedlog Zakona o koncesijama. 

S obzirom da ovu temu smatramo izuzetno važnom, ističemo da je ključan zahtjev koji smo postavili pred saborske zastupnike i Vladu RH da se osigura treće čitanje zakona, a da se u međuvremenu otvori javna rasprava o sadašnjem prijedlogu zakona koji u ovom obliku nije prošao javno savjetovanje, u četvrtak ćemo u Zagrebu okupiti stručnjake različitih područja koje se ovaj Zakon tiče kako bismo dodatno obradili ovaj Zakon te proširili broj suradnika. Na skupu će nam se pridružiti predstavnici iz Hrvatskog pravnog centra, Udruge Sunce, Inicijative Čovjek po mjeri otoka te drugi ekonomski i pravni stručnjaci. Detaljan popis panelista i tema koje ćemo obraditi objavit ćemo u toku sutrašnjeg dana.

A sad svi priprema za Zadar! Pozovite ekipu, proširite prijateljma, podržite nas. Ovo se tiče svih nas!

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram