Zašto u Hrvatskoj još uvijek nema energetskih zajednica?

Objavio: Pokret Otoka - 22.12.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Administrativne komplikacije i nepotpunost zakonskog okvira, dosta slaba informiranost javnosti i tehnički problem raspodjele električne energije sa zajedničkog brojila temeljni su razlozi zbog kojih u Hrvatskoj još nije zaživjela niti jedna energetska zajednica, premda je to oblik energetskog organiziranja koji snažno potiče Europska unija (EU).

No kako ističe viši projektni voditelj u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ) Goran Čačić, na svakom od ta tri polja mogli bi se dogoditi pomaci koji bi dogodine mogli rezultirati konkretizacijom ideje energetske zadruge.

“Puno je nejasnoća oko pojma što je energetska zajednica građana ili zajednica obnovljivih izvora energije zato što je to zapravo pojam uveden nedavno. U praksi one postoje u Zapadnoj Europi već dugi niz godina. One bi u osnovi trebale biti pravne osobe u koje su uključeni građani, obrtnici, mala i srednja poduzeća, ponekad i javni sektor kroz gradove i javne institucije. Odlučuje se jednakopravno, po načelu jedan član jedan glas, i oni donose odluke u koje će energetske projekte ulagati te što će raditi s tom energijom. To donosi puno više koristi za lokalnu zajednicu no isti projekt proveden na klasičan način”, pojašnjava u razgovoru za Bloomberg Adriju Čačić.

Dodaje da energetska zajednica može lokalnoj zajednici donijeti i do sedam puta veću financijsku korist no kad je ulagač neka standardna tvrtka koja postavlja, recimo, fotonaponske sustave, a ta korist stiže kroz angažiranje lokalnih poduzetnika ili zadržavanje profita koji projekt ostvari.

U hrvatsko je zakonodavstvo direktiva EU-a o energetskim zajednicama implementirana prije gotovo dvije godine te su omogućene energetske zajednice građana i zajednice obnovljive energije.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), koja je zadužena za izdavanje dozvola za energetske djelatnosti, nema još nijednu obavljenu registraciju energetske zajednice, a Čačić kaže da je ZEZ to htio učiniti.

Nadalje napominje da građani još uvijek nisu dovoljno informirani ni educirani o tome što energetske zajednice jesu.

U svemu postoji još i tehnički problem kod operatora distribucijskog sustava tvrtke HEP-ODS.

ZEZ upravo radi na jednom takvom pilot-projektu, kao i na pilot-projektu energetske zajednice kao pravne osobe. Čačić procjenjuje da bi projekt koji uključuje skupinu aktivnih kupaca koji dijele energiju mogao zaživjeti do sredine iduće godine.

Po njegovu mišljenju, napredak u implementaciji energetskih zajednica otvorio bi put i za pritisak za pojednostavljenje administrativnih procedura za registriranje djelatnosti koje sada podrazumijevaju 18 dokumenata koje treba predati HERA-i, a košta i dosta novaca i vremena kao da se radi o profesionalnim energetskim tvrtkama koje pokreću projekt.

HERA za registriranje energetske djelatnosti traži i da pravni subjekt mora imati stalno zaposlenu minimalno jednu osobu odgovarajućih kvalifikacija, što za energetsku zajednicu predstavlja financijski problem.

Smatra da će se stvarni interes građana za energetske zajednice, a dosta upita već ima, vidjeti tek kad krenu u praksi i kada se napravi snažna informativna kampanja o prednostima koje donose, piše Bloomberg Adria.

Izvor: energypress

Fotografija: Pexel