ZELENA TRANZICIJA – Za provedbu su potrebne ključne sirovine i stabilna opskrba

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.12.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Europski parlament potvrdio je da su ključne sirovine i stabilna opskrba neophodne za zelenu tranziciju

EU je izložen ucjeni kritičnim sirovinama, ključnima za zelenu tranziciju, pa je kroz diversifikaciju izvora i kružno gospodarstvo potrebno osigurati stabilnu opskrbu, poručili su europarlamentarci u izvješću usvojenom proteklog tjedna – prenosi eu.hina.hr

U usvojenom izvješću piše da „EU trenutačno osigurava samo jedan posto sirovina za energiju vjetra, manje od jedan posto za litij-ionske baterije i za gorive ćelije, samo dva posto sirovina relevantnih za robotiku i samo jedan posto sirovina za fotonaponske sklopove na bazi silicija“.

.
Svjetska potražnja za kritičnim sirovinama će se do 2060. udvostručiti

Thierry Breton, povjerenik Europske komisije (EK) za unutarnje tržište, na raspravi je upozorio da će Europi u budućnosti trebati „60 puta više litija i 50 puta više kobalta“. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa da će se svjetska potražnja za kritičnim sirovinama, čija je količina u prirodi ograničena, do 2060. udvostručiti te da bi ovisnost o njima uskoro mogla zamijeniti ovisnost o fosilnim gorivima.

Paralelno se EU do 2050. obvezao postići klimatsku neutralnost, a to ne može postići bez tih sirovina potrebnih za vjetroelektrane, solarne panele i električne automobile. Izvješćem se poziva Komisiju da potiče inovacije u području održivog rudarenja kritičnih sirovina u EU-u i da kružno gospodarstvo postavi kao prioritet i tako smanji ovisnost EU-a o uvozu. U sustav kružnog gospodarstva uključio bi se i elektronički otpad od kojeg čak 90 % završi na ilegalnim odlagalištima ili se njime ilegalno trguje, procjena je UN-a.

Zastupnici ističu važnost učinkovitih sustava za prikupljanje elektroničkog otpada koji sadrži kritične sirovine pa pozivaju Komisiju da razmotri uvođenje povratnih naknada „kako bi se potrošače potaknulo da svoju električnu i elektroničku opremu, donesu u posebna postrojenja za prikupljanje i recikliranje, oslanjajući se na pozitivno iskustvo iz sustava povratnih naknada za staklo i plastiku“.

 

Uvoz sirovina

EU je ovisan o uvozu kritičnih sirovina, gotovo 44 % zemnih minerala nabavlja iz Kine, većinu kobalta iz DR Konga, a jug Afrike „podmiruje 71 posto potreba za platinom, 92 posto potreba za iridijem, 80 posto za rodijem i 93 posto za rutenijem”, stoji u Izvješću.

„Kritične sirovine apsolutno su ključne za obnovljive izvore energije“, rekla je u raspravi u Hildegard Bentele, izvjestiteljica za ovu temu iz redova Europske pučke stranke, upozorivši kako je Europska unija na tom području „izložena ucjenama“.

Naime, za velik dio kritičnih sirovina EU je ovisan o nestabilnim, korumpiranim ili autoritarnim dijelovima Azije i Afrike. „Naše potrebe za tim sirovinama postale su geostrateški alat koji se sada koristi protiv nas“, upozorio je Breton, naglasivši potrebu „diversifikacije opskrbe, kružnog gospodarstva i podizanja vlastitih kapaciteta“.

__________
Izvor: eu.hina.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.