EU – Zeleno svijetlo za izlazak iz energetskog sporazuma koji pogoduje fosilnim gorivima

Objavio: Pokret Otoka - 13.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Energetski sporazum iz 90-ih i klimatske ambicije Europske unije nisu usklađene te je Vijeće ministara EU-a odobrilo povlačenje zemalja članica iz Ugovora o energetskoj povelji.

Vijeće ministara EU-a odobrilo je koordinirano povlačenje Europske unije iz Ugovora o energetskoj povelji (Energy Charter Treaty), za koji se smatra da previše pogoduje ulaganjima u fosilna goriva i iz kojeg su mnoge zemlje već najavile izlazak.

Ugovor koji su potpisale 53 zemlje, među kojima i Hrvatska, stupio je na snagu 1998., a omogućavao je naftnim kompanijama da tuže vlade zbog kreiranja politika koje štete njihovim interesima.

Osmišljen za promicanje međunarodnih ulaganja u energetski sektor, pružao je zaštitu ulagačima u fosilna goriva, a postao je problematičan za zemlje članice s obzirom na ciljeve EU-a da postane ugljično neutralna do 2050.


Europska komisija je prošle godine predložila koordinirano povlačenje EU-a iz sporazuma, tvrdeći da ugovor nije kompatibilan s pojačanim klimatskim ambicijama EU-a prema Europskom zelenom planu i Pariškom sporazumu. No još se čeka zeleno svijetlo zastupnika u Europskom parlamentu.

Cijena koju su Hrvatska i druge potpisnice sporazuma platile

Hrvatska je Ugovor o energetskoj povelji potpisala 1994., ratificirala 1997., a stupio je na snagu 1998. godine.

Mađarska energetska grupa MOL je 2013. pokrenula arbitražni spor protiv Hrvatske, tvrdeći da nije poštovala svoje obaveze iz ugovora o plinskom poslovanju, prenosi tportal.

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) presudio je u srpnju 2022. protiv Hrvatske. Zagreb je u postupku osporavao nadležnost ICSID-a za odlučivanje o povredama Ugovora o energetskoj povelji, tvrdeći da je protivna pravu EU-a, ali arbitri nisu prihvatili taj argument.


Slične situacije događale su se u Italiji i Nizozemskoj. Prema pisanjima Eunewsa, 2022. godine Italiji je naloženo da plati kompenzaciju od oko 200 milijuna eura naftnoj tvrtki Rockhopper zbog odbijanja dozvole za bušenje na moru.

Njemačka energetska kompanija Rwe tražila je — prije povlačenja svoje tužbe — 1,4 milijarde eura od Haaga za kompenzaciju gubitaka koje je pretrpjela termoelektrana pogođena nizozemskim propisima protiv ugljena.

Eunews tvrdi da i kada se zemlje članice povuku iz Ugovora, još nekoliko godina će podlijegati „klauzuli opstanka“ koja štiti postrojenja na fosilna goriva.

Izvor: Energetika-net.co, Eunews, tportal

Foto: Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Autor: Arijana Kladar Terzić