11. eko akcija “Zeleni korak”: sudjelovalo 100 osnovnih škola

Objavio: Đurđa Baljak - 04.07.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

U 11. eko akciji „Zeleni korak“ sudjelovalo je više od 14.700 osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Prikupili više od 100 tona staroga papira za recikliranje. Među sudionicima se zalaganjem i trudom posebno istaknulo 10 škola čiji su učenici prikupili najviše papira te tako zaslužili nagradu DM-a od 1.350 eura.

Najbolji mladi ekolozi

Svoje mjesto među najboljim mladim ekolozima osmi su put zaslužili učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja Nova Gradiška. Naime, prikupili više od 4 tone staroga papira. Zahvaljujući zalaganju učenika u Zelenom koraku, škola je tijekom godina nabavila pametne ploče, računala, kopirne uređaje, a jedna od nagrada omogućila im je kupnju skladišta za papir.

“Još 2012. godine prepoznali smo akciju Zeleni korak kao priliku da potvrdimo eko orijentaciju naše škole. Ali i kao priliku za nabavku školske opreme. Kad god smo sudjelovali, pobijedili smo zahvaljujući našim učenicima i njihovim obiteljima. Imamo i kućicu za odlaganje starog papira u koju pohranjujemo prikupljeni i razvrstani papir”, – istaknula je Blagica Pečnjak, ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška.

“Tijekom jedanaest godina, uz pomoć više od 235.000 osnovnoškolaca pokazali smo da svatko od nas može dati doprinos zaštiti okoliša i pozitivno utjecati na zajednicu. Ponosni smo na Zeleni korak te na to što u njemu već niz godina sudjeluju škole poput Osnovne škole Ljudevita Gaja. I što nam se svake godine pridruže nove škole. U ime DM-a zahvaljujem učenicima i djelatnicima škola koji su ove godine doprinijeli svojoj zajednici te ih pozivam da nam se pridruže i u sljedećem izdanju Zelenog koraka”, izjavila je Gordana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria te voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj. 

Nagrađeni

Uz učenike novogradiške škole, nagradu za doprinos zaštiti okoliša zaslužili su učenici:

  • OŠ Vela Luka
  • OŠ Jurja Dobrile (Rovinj)
  • OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav (Varaždin)
  • Područne škole Zbjegovača
  • PŠ Divoševci
  • PŠ Veliki Raven (Križevci)
  • PŠ Češko selo (Petrinja)
  • PŠ Glavina Donja (Imotski).

– Zeleni korak jedna je od najdugovječnijih akcija DM-a. U akciji je od 2012. godine sudjelovalo preko 235.000 osnovnoškolaca i prikupilo čak 3.100 tona starog papira. Recikliranjem tog papira spašeno je više od 53.000 stabala, navode u DM-u.

Izvor: ekovjesnik.hr

Naslovna fotografija: by Jaime Lopes on Unsplash