O POKRETU OTOKA

Pokret Otoka je mreža, otočana i zaljubljenika u otoke i otočni život, koji zajedničkim snagama – znanjem, iskustvima i strašću podupiru, pomažu, promoviraju otok i život na otoku.

Pokret Otoka je pokret u pravom smislu riječi, kojim koračamo prema samodostatnoj otočnoj zajednici koja razumije i artikulira svoje potrebe, informira se o prilikama i mogućnostima napredovanja te aktivno sudjeluje u odlučivanju.

Naša platforma, virtualna i fizička, zamišljena je kao mjesto za sve koji su željni pozitivnih društvenih promjena. Putem platforme i zajedničke suradnje nudimo mogućnost za stjecanje novih znanja i vještina, izgradnje samopouzdanja, pronalaženje istomišljenika i partnera, razvijanje i provedbu projektnih ideja u lokalnoj zajednici… Mi u Pokretu nudimo konkretne mogućnosti i alate za djelovanje u smjeru održivog razvoja i tranzicije prema odgovornijem društvu.

ETO PROJEKT

ETO platforma je informativno – edukativni web portal koji na jednom mjestu sadrži sve informacije potrebne za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima.

U fokusu projekta je energetska učinkovitostobnovljivi izvori energije te važnost sudjelovanja otočana u samom procesu energetske tranzicije.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ciljevi projekta

 • centralizirati informacije potrebne za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima,
 • pratiti provedbu energetske tranzicije na otocima te podijeliti primjere dobre prakse kako bi se ubrzao cjelokupni proces i postigli zacrtani ciljevi unutar Nacionalnog plana za prilagodbu klimatskim promjenama
 • educirati o načinu provedbe i financiranja projekata koji uključuju korištenje obnovljivih izvora energije
 • podignuti opću svijest šire javnosti o zelenoj tranziciji te nužnosti brige za potrošnju energije, vode i zaštitu okoliša te važnost umrežavanja svih dionika
 • potaknuti održivi gospodarski razvoj otoka te kreiranje novih zelenih radnih mjesta

ETO projekt u provedbi

Naš cilj stvaranja jedinstvenog informativno-edukativnog web portala usmjerenog na energetsku tranziciju i održivi razvoj otoka ostvaruje značajan napredak. Želimo s vama podijeliti ključne trenutke.


USPOSTAVLJEN ETO PORTAL – Centralno mjesto za INFORMIRANJE, EDUKACIJU i PRAĆENJE energetske tranzicije na otocima

Aktualne Vijesti
Informirajte se o najnovijim događanjima, projektima i inicijativama vezanim uz energetsku tranziciju na otocima na jednom mjestu.

Informacije o otocima
Detaljan pregled svih 50 naseljenih otoka u Hrvatskoj, uključujući veličinu, stanovništvo, elektroenergetsku povezanost, gospodarenje otpadom te brodsku povezanost. Pristup zakonima, pravilnicima i strategijama.

Potpora zainteresiranim dionicima i pratnja provedbe energetske tranzicije
Brz i jednostavan pristup informacijama, podrška građanima putem informativnih članaka, edukativnih materijala i kontinuirane podrške. Saznajte o projektima u provedbi, prošlim i nadolazećim, te primjerima dobre prakse iz Hrvatske i svijeta. Pratite razvoj energetske tranzicije i inspirirajte se uspješnim projektima.


ODRŽANE ONLINE EDUKACIJE

OTOČNI DIJALOG: “Uključivanje građana u projekte obnovljivih izvora energije”

OTOČNI DIJALOG: „E-mobilnost“

WEBINAR: “Solarne elektrane za obiteljske kuće”

IZRAĐENE EDUKATIVNE BROŠURE

SOLARNE ELEKTRANE ZA KUĆANSTVA: Kako, zašto i zbog čega se isplate?

E-MOBILNOST ZA POČETNIKE: Vodič kroz alternativna vozila i budućnost prijevoza

ENERGETSKA UČINKOVITOST: Vodič za zelenije sutra

SKLOPLJENA PARTNERSTVA

Projekt se provodi uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 • Splitsko-dalmatinska županija
 • Općina Lumbarda
 • Grad Cres
 • Lokalna akcijska grupa – Lag 5
 • Maslina Resort
 • Forte Solar d.o.o.

KONKRETNE PROMJENE I POZITIVNI UTJECAJI PROJEKTA NA ZAJEDNICU I KORISNIKE

 • Značajan interes građana i poduzetnika za solarnim elektranama, električnim vozilima i energetskom obnovom nekretnina
 • Povećanje financijske podrške jedinica lokalne samouprave za korištenje OIE
 • Jačanje kapaciteta lokalnih i regionalnih vlasti u planiranju i provedbi energetskih projekata na otocima
 • Rast investicijskog interesa poduzetnika i investitora za ulaganje na otoke te aktivno sudjelovanje građana
 • Porast interesa za osnivanjem i upravljanjem energetskim zadrugama na otocima
 • Povećan broj edukativnih događanja i projekata usmjerenih prema održivosti RH
 • Unapređenje kvalitete života otočana kroz privlačenje investicija, uštedu energije, obnovu zgrada i participaciju građana u lokalnim politikama
 • Povećana svijest o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije među otočanima i posjetiteljima web portala
 • Podrška implementaciji energetski učinkovitih rješenja za poduzetnike i obrtnike
 •  Jačanje suradnje između različitih dionika u provedbi projekata na otocima

NAŠ TIM

Maja Jurišić

Predsjednica i voditeljica projekata

Maja Jurišić, s trenutnom adresom na otoku Hvaru, predsjednica je Pokreta otoka i nositeljica ideje samoodrživosti otočne zajednice. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva u privatnom, javnom i civilnom sektoru, s naglaskom na područje investicija i upravljanja projektima.

Educirala je veliki broj pojedinaca o razvoju poslovanja malih poduzetnika i neprofitnih organizacija,  kao i o pripremi i provedbi razvojnih projekata pri institucijama za obrazovanje odraslih. Svojim djelovanjem i aktivnostima utječe na razvoj lokalnih otočnih zajednica i sudjeluje u osnaživanju organizacija umrežavanjem s istomišljenicima u području projektnog menadžmenta, održivog razvoja i društvenog poduzetništva.

Ivan Zoković – Cola

Stručni savjetnik za energetsku tranziciju i razvoj zajednice

Ivan Zoković Cola, podrijetlom s otoka Korčule, ekspert je za izgradnju projekata u lokalnoj zajednici, aktivni član Pokreta otoka i zadrugar Zelene energetske zadruge. Kreator je i projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane financirane od strane građana putem crowdfundinga.

Također je i voditelj Centra za jednostavne tehnologije u udruzi ZMAG koja se bavi održivim življenjem i razvojem permakulture. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji, u Tadžikistanu, gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a sad sva svoja znanja i vještine koristi i za ulogu savjetnika za razvoj zajednice i suradnika na razvoju projekata u Pokretu otoka.

Suzana Živković

Administratorica i suradnica na projektima

Suzana Živković u hrvatske otoke zaljubila se nakon što je prije 3 godine zagrebačku adresu zamijenila onom bliže moru – Solinskom, gdje i sada živi. Po zanimanju je specijalist za javnu upravu, a ima preko 8 godina iskustva rada u neprofitnom sektoru. Pokretu Otoka se pridružila kroz volonterski rad, a od početka 2023. zaposlena je na projektima udruge.

Zadužena je, između ostaloga, za komunikacijske i marketinške aktivnosti i vođenje ETO web portala, te praćenje i provedbu projekata. Redovito sudjeluje na edukacijama i konferencijama vezanim uz obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, održivi razvoj i zaštitu okoliša.

Antonio Morić Španić

Volonter – Suradnik na razvoju projekata i usluga

Antonio Morić-Španić, magistar je geoinformatike i nastavnik geografije te veliki zaljubljenik u otok Hvar, na kojem je zaposlen od 2017. godine. Područje njegove stručne ekspertize i djelovanja obuhvaća razvoj kreativnih geoinformatičkih rješenja za održivo upravljanje otočnim prostorom, izradu znanstvenih i stručnih studija i drugih oblika publikacija temeljenih na korištenju i primjeni GIS-a i produkata daljinska istraživanja (RS), konzultantske poslove pripreme i provedbe projektnih prijedloga te

provedbu edukacija korištenja i primjene GIS-a i produkata daljinska istraživanja. Kroz dosadašnje radno iskustvo sudjelovao je u pripremi i provedbi 20-ak projekata usmjerenih na razvoj kreativnih geoinformatičkih rješenja za održivo upravljanje prostorom te je autor 30-ak stručno-znanstvenih radova i publikacija u čijem je fokusu, uglavnom, otočna problematika.

Magdalena Dević

Volonterka – Suradnica u području komunikacija i odnosa s javnošću

Magdalena Dević, po zanimanju Magistra Kulturne i prirodne baštine u turizmu Sveučilišta u Zadru je vječita putnica, zaljubljenica u fotografiju, video, dizajn i muziku. Dolazi iz Splita, a rodom je s Malog Drvenika odakle njena otočna povezanost. 

Na otoku je zajedno s obitelji radila u obiteljskom beach baru, a planira unaprijediti otočnu ponudu lokalnim proizvodima. Trenutno u Pokretu volontira kao suradnica u području komunikacija i odnosa s javnošću