UŠTEDI ENERGIJU

ETO PROJEKT

ETO platforma je informativno – edukativni web portal kao jedinstvena platforma koja će omogućiti brz pristup svim informacijama potrebnim za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima.

U fokusu projekta je energetska učinkovitostobnovljivi izvori energije te važnost sudjelovanja otočana u samom procesu energetske tranzicije.

 

Osim navedenog, neki od ciljevi projekta su i:

  • centralizirati informacije potrebne za pokretanje i sudjelovanje u energetskoj tranziciji na hrvatskim otocima,
  • pratiti provedbu energetske tranzicije na otocima te podijeliti primjere dobre prakse kako bi se ubrzao cjelokupni proces i postigli zacrtani ciljevi unutar Nacionalnog plana za prilagodbu klimatskim promjenama
  • educirati o načinu provedbe i financiranja projekata koji uključuju korištenje obnovljivih izvora energije
  • podignuti opću svijest šire javnosti o zelenoj tranziciji te nužnosti brige za potrošnju energije, vode i zaštitu okoliša te važnost umrežavanja svih dionika
  • potaknuti održivi gospodarski razvoj otoka te kreiranje novih zelenih radnih mjesta

NAŠ TIM

Maja Jurišić

Predsjednica i voditeljica projekata

Maja Jurišić, s trenutnom adresom na otoku Hvaru, predsjednica je Pokreta otoka i nositeljica ideje samoodrživosti otočne zajednice. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva u privatnom, javnom i civilnom sektoru, s naglaskom na područje investicija i upravljanja projektima.


Educirala je veliki broj pojedinaca o razvoju poslovanja malih poduzetnika i neprofitnih organizacija,  kao i o pripremi i provedbi razvojnih projekata pri institucijama za obrazovanje odraslih. Svojim djelovanjem i aktivnostima utječe na razvoj lokalnih otočnih zajednica i sudjeluje u osnaživanju organizacija umrežavanjem s istomišljenicima u području projektnog menadžmenta, održivog razvoja i društvenog poduzetništva.


Ivan Zoković Cola

Stručni savjetnik za energetsku tranziciju i razvoj zajednice

Ivan Zoković Cola, podrijetlom s otoka Korčule, ekspert je za izgradnju projekata u lokalnoj zajednici, aktivni član Pokreta otoka i zadrugar Zelene energetske zadruge. Kreator je i projekta Križevački sunčani krovovi – prve solarne elektrane financirane od strane građana putem crowdfundinga.


Također je i voditelj Centra za jednostavne tehnologije u udruzi ZMAG koja se bavi održivim življenjem i razvojem permakulture. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji, u Tadžikistanu, gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, a sad sva svoja znanja i vještine koristi i za ulogu savjetnika za razvoj zajednice i suradnika na razvoju projekata u Pokretu otoka.


Suzana Živković

Administratorica i Asistentica na projektima

Suzana Živković u hrvatske otoke zaljubila se nakon što je prije 3 godine zagrebačku adresu zamijenila onom bliže moru – Solinskom, gdje i sada živi. Po zanimanju je specijalist za javnu upravu, a ima preko 8 godina iskustva rada u neprofitnom sektoru.


Pokretu otoka se pridružila kroz volonterski rad, a od početka 2023. zaposlena je na projektima udruge. Zadužena je, između ostaloga, za komunikacijske i marketinške aktivnosti i vođenje ETO web portala, te praćenje i provedbu projekata. Redovito sudjeluje na edukacijama i konferencijama vezanim uz obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, održivi razvoj i zaštitu okoliša. 
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram