KRK – Posada krčke jedrilice donijela zlato s regate Rolex Middle Sea Race 2017.

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.11.2017. - Vrijeme čitanja: 3min

Rolex Middle Sea Race jedna je od 5 najzahtjevnijih off shore regata (regate koje se jedre daleko od obale odnosno na otvorenom moru) na svijetu. Start regate je na otoku Malti, Valletta, jedri se neprekidno oko otoka Sicilije u smjeru obrnuto od kazaljke na satu. Prolazi se tjesnac kod Messine, pa dalje prema zapadu Sicilije, onda na jug oko otoka Lampedusa, pa u cilj ponovo u Vallettu. Ukupna dužina regate je 608 nm, no zbog smjera vjetra pređena udaljenost obično bude i do 50% duža.

 .
Ove godine sudjelovale su 104 prijavljene jedrilice iz 30 zemalja ,a zbog zahtjevnih (olujnih) uvjeta (vjetar do 50 čv i valovi do 7 m) regatu je završilo svega 35 posade. Iz Hrvatske su nastupale dvije jedrilice Munjek F, vlasnika Duška Tomića (koji nije uspio završiti regatu) i Lucia X (tip broda Hanse 540 , dužine 16 metara i težine 20 tona) vlasnika Milana Fabiana. Lucia X jedrila je pod zastavom krčkog Jedriličarskog kluba Plav a posadu su, uz vlasnika Milana Fabiana, činili Martin Tvrdon, Dinko Petrov, Neven Cuculić, Bojan Grego, Vlado Grego, Mladen Kvasić, Mladen Kraljić i Karlo Kraljić.
Posada Lucie X osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji ORC grupa 3, što je povijesni rezultat, jer do sada u pedeset godišnjoj povjesti ove regate, niti jedna hrvatska posada nije osvojila postolje u nekoj od kategorija.
 .
Uvjeti za jedrenje su bili iznimno teški i opasni. U prvoj trećini regate do Messine, prevladavali su lagani do srednji vjetrovi s malim valovima, no nakon prolaska Messinskog tjesnaca, uvjeti su se pogoršali uslijed dolaska nevremena koje je krčku jedrilicu zahvatilo sa sjevera, tako da su u nastavku regate uvjeti za jedrenje bili iznimno teški, s velikim valovima i orkanskim udarima vjetra.
.
Takvi su ih uvjeti su pratili sve do otoka Lampeduse (poznat po prihvatu izbjeglica iz Afrike), a nakon toga su se vjetar i more malo umirili te su do cilja imali nešto lakše uvjete za jedrenje. U tom jakom vjetru i velikim valovima uspjeli u postići nevjerojatnu brzinu u jednom trenutku jedrenja (glisirajući niz val) od 20 čv, što je za naš brod, koji nema sportske performanse, skoro pa nevjerojatno.
Tijekom jedrenja nisu imali većih oštećenja na brodu i jedrima, no ipak su bili prisiljeni kod otočja Lipari privremeno napustiti regatu, sanirati sitna oštećenja na opremi, promijeniti jedra (postavili su olujna jedra) te nastaviti dalje prema cilju.
 .
Start regate bio je u subotu 21. listopada 2017. u podne iz Vallette, a Lucia X ušla je u cilj u Valletti u četvrtak 26. listopada u 4,30 sati ujutro. Pobjednik regate, tj. brod koji je najbrže odjedrio zadanu dionicu je Rambler, a trebalo mu je 2 dana i 10 sati.
Prilikom pripreme i planiranja regate glavni cilj krčke ekipe bio je da regatu završe, no ispostavilo se da su jedrili vrlo dobro, čak najbolje u njihovoj grupi , te su osvojili prvo mjesto.
 .
Podjela nagrada bila je u subotu 28. listopada u Malta kongres centru na kojem je sve nazočne prigodno pozdravila i predsjednica Malte Marie Louise Coleiro Preca.
 .
Želimo naglasiti da nam je za dolazak na Maltu morem, bilo potrebno prevaliti oko 600 nm , oko 6 dana, a za povratak isto toliko do Punta na Krku gdje je stalni vez naše jedrilice Lucie X. Samo taj podatak govori koliko je potrebno uložiti napora i vremena da bi se samo sudjelovalo na ovoj prestižnoj svjetski poznatoj regati – ističu članovi posade krčke jedrilice.
.
 Autor: Milo
IZVOR : otok-krk.org