20 zanimljivosti o obnovljivim izvorima energije

Objavio: Đurđa Baljak - 18.06.2024. - Vrijeme čitanja: 10min

Zanimljivosti o obnovljivim izvorima energije mogu vas iznenaditi i inspirirati. Obnovljivi izvori energije su oni koji se prirodno obnavljaju i ne iscrpljuju, poput sunčeve svjetlosti, vjetra, kiše, plime i geotermalne topline.

Photo by Federico Respini on Unsplash

Obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu u smanjenju emisije stakleničkih plinova i očuvanju okoliša. Za razliku od fosilnih goriva, obnovljivi izvori energije su čisti i održivi, što ih čini idealnim rješenjem za dugoročne energetske potrebe našeg planeta. Uz brojne inovacije i napredak tehnologije, obnovljivi izvori energije postaju sve pristupačniji i efikasniji. Kroz ovaj tekst, otkrit ćete 25 zanimljivih činjenica koje će vam pomoći da bolje razumijete kako obnovljivi izvori energije funkcioniraju, njihovu važnost za našu budućnost i na koje sve kreativne načine se mogu koristiti. Pripremite se za putovanje kroz svijet zelene energije!

1. Solarnu energiju koristimo već tisućama godina

Zanimljivosti o obnovljivim izvorima energije počinju s povijesnim korištenjem solarne energije, koja se koristi već tisućama godina. Davno prije modernih solarnih panela, drevne civilizacije su koristile sunčevu energiju za grijanje i kuhanje. Grci i Rimljani su dizajnirali svoje domove kako bi maksimalno iskoristili sunčevu svjetlost, gradeći ih s velikim prozorima okrenutim prema jugu. Kineska civilizacija također je koristila sunčevu energiju, a prve solarne pećnice datiraju još iz 7. stoljeća. Ovi rani primjeri pokazuju koliko su ljudi oduvijek tražili načine za korištenje snage Sunca.

2. Najveća solarna elektrana na svijetu

Kada govorimo o modernoj solarnoj energiji, najveća solarna elektrana na svijetu nalazi se u Indiji, u regiji Kamuthi. Kamuthi Solar Power Project ima kapacitet od 648 megavata, što je dovoljno za napajanje 150.000 domova. Smještena na površini od 10 kvadratnih kilometara, ova elektrana koristi preko 2,5 milijuna solarnih panela. Ovaj projekt je ne samo tehnološko čudo već i simbol posvećenosti Indije prelasku na obnovljive izvore energije.

3. Vjetroturbine koje mogu izdržati uragane

Inovacije u dizajnu vjetroturbina dovele su do razvoja modela koji mogu izdržati ekstremne vremenske uvjete poput uragana. Tradicionalne vjetroturbine često su bile ranjive na snažne vjetrove, ali nova generacija turbina koristi napredne materijale i aerodinamičke dizajne. Na primjer, vjetroturbine tvrtke Siemens Gamesa opremljene su sustavima koji im omogućuju da se automatski zatvore i prilagode kad brzina vjetra postane previše opasna. Ove inovacije značajno povećavaju pouzdanost i održivost vjetroturbina u ekstremnim uvjetima.

4. Prva hidroelektrana na svijetu

Prva hidroelektrana na svijetu, poznata kao Cragside, izgrađena je 1878. godine u Engleskoj. Ova pionirska hidroelektrana koristila je snagu vode iz obližnje rijeke za generiranje električne energije potrebne za osvjetljenje kuće Lorda Armstronga. Hidroelektrane danas igraju ključnu ulogu u globalnom energetskom sustavu, pružajući čistu i obnovljivu energiju iz snage vode. Cragside je simbol početaka korištenja hidroelektrične energije i njenog značaja za budućnost.

5. Obnovljiva energija u svemiru

Solarna energija je također ključna za svemirska istraživanja. Sateliti i svemirske stanice koriste solarne panele za proizvodnju električne energije. Međunarodna svemirska stanica (ISS) opremljena je velikim solarnim panelima koji proizvode dovoljno energije za održavanje svih sustava na stanici. Solarni paneli u svemiru igraju vitalnu ulogu u podršci dugotrajnim svemirskim misijama, omogućujući rad instrumenata i održavanje života u svemiru.

6. Biorazgradivo gorivo od algi

Jedna od fascinantnih zanimljivosti o obnovljivim izvorima energije je korištenje algi za proizvodnju biogoriva. Alge rastu brzo i mogu se uzgajati u raznim uvjetima, uključujući slanu vodu i otpadne vode. Proces proizvodnje biogoriva iz algi uključuje ekstrakciju ulja iz algi koje se zatim prerađuje u biodizel. Ovo biogorivo je biorazgradivo i ima manji utjecaj na okoliš u usporedbi s fosilnim gorivima, čineći ga održivim rješenjem za smanjenje emisije CO2.

7. Geotermalne elektrane i vulkani

Geotermalna energija koristi toplinu iz Zemljine unutrašnjosti, a vulkanska područja su idealna za ovu vrstu energije. Island, poznat po svojim geotermalnim aktivnostima, koristi geotermalne elektrane za proizvodnju značajnog dijela svoje električne energije. Geotermalne elektrane iskorištavaju toplinu iz podzemnih voda koje se zagrijavaju vulkanskom aktivnošću, pružajući stabilan i obnovljiv izvor energije. Ova energija je čista i pouzdana, a njen potencijal se tek počinje u potpunosti iskorištavati.

8. Vjetroelektrane na moru

Vjetroelektrane na moru predstavljaju inovativan način korištenja obnovljivih izvora energije. Postavljene na otvorenom moru, ove vjetroturbine iskorištavaju jače i konzistentnije vjetrove u usporedbi s kopnenim turbinama. Prednosti morskih vjetroelektrana uključuju veću energetsku učinkovitost i manji utjecaj na stambena područja. Međutim, izgradnja i održavanje ovih struktura predstavlja tehničke i financijske izazove. Usprkos tome, mnoge zemlje ulažu u razvoj morskih vjetroelektrana kao ključnog dijela njihove strategije za budućnost obnovljive energije.

9. Nacionalni parkovi s obnovljivim izvorima energije

Nacionalni parkovi diljem svijeta sve više koriste obnovljive izvore energije kako bi smanjili svoj utjecaj na okoliš i očuvali prirodne ljepote. Na primjer, Nacionalni park Yellowstone koristi solarne panele i geotermalnu energiju za napajanje svojih objekata, smanjujući emisije CO2 i operativne troškove. U Australiji, Nacionalni park Uluru-Kata Tjuta koristi solarne farme za opskrbu energijom, a u Keniji, Nacionalni park Maasai Mara koristi vjetroturbine za generiranje električne energije. Ovi primjeri pokazuju kako nacionalni parkovi mogu biti lideri u primjeni obnovljivih izvora energije.

10. Energija iz otpada

Energija iz otpada (WTE) proces je pretvaranja smeća u korisnu energiju. Postoje različite metode za pretvaranje otpada u energiju, uključujući spaljivanje, plinifikaciju i anaerobnu digestiju. Spaljivanjem se otpad sagorijeva kako bi se proizvela para koja pokreće turbine za proizvodnju električne energije. Plinifikacija pretvara otpad u sintezni plin koji se koristi za generiranje energije, dok anaerobna digestija koristi mikroorganizme za razgradnju organskog otpada i proizvodnju bioplina. WTE tehnologije smanjuju količinu otpada na odlagalištima i pružaju održiv izvor energije.

11. Kuće koje proizvode vlastitu energiju

Samoodržive kuće, također poznate kao “off-grid” kuće, proizvode vlastitu energiju koristeći obnovljive izvore. Primjeri uključuju Earthship kuće koje koriste solarne panele, vjetroturbine i sustave za prikupljanje kišnice. Passivhaus kuće u Njemačkoj koriste naprednu izolaciju i solarne sustave za postizanje visoke energetske učinkovitosti. U Švedskoj, kuće s integriranim solarnim panelima i geotermalnim sustavima omogućuju stanovnicima da budu energetski neovisni. Ovi domovi pokazuju kako inovativni dizajn i tehnologija mogu stvoriti održiva rješenja za budućnost.

12. Automobili na solarnu energiju

Solarni automobili koriste solarnu energiju za napajanje svojih električnih motora. Razvoj solarnih automobila započeo je 1980-ih godina s ciljem stvaranja vozila koja su ekološki prihvatljiva. Jedan od najpoznatijih primjera je Solar Challenge, međunarodno natjecanje koje potiče razvoj i inovacije u području solarnih automobila. Automobili sudionici koriste solarne panele za proizvodnju električne energije, što im omogućuje vožnju na duge udaljenosti bez potrebe za fosilnim gorivima. Budućnost solarnih automobila uključuje vozila s integriranim solarnim panelima koji mogu produžiti domet baterija i smanjiti ovisnost o punionicama. Proizvođači automobila kao što su Toyota i Lightyear već rade na modelima koji kombiniraju električne motore s naprednim solarnim tehnologijama. Ovi automobili ne samo da smanjuju emisije CO2, već i nude potencijal za potpunu energetsku neovisnost.

13. Pametne mreže za obnovljivu energiju

Pametne mreže integriraju obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vjetroturbine u energetski sustav, omogućujući učinkovitiju distribuciju energije. Pametne mreže koriste napredne tehnologije za praćenje i upravljanje proizvodnjom i potrošnjom energije u stvarnom vremenu. Ove mreže omogućuju bolju integraciju decentraliziranih izvora energije, smanjuju gubitke energije i povećavaju pouzdanost opskrbe. Korištenje pametnih mreža također potiče energetsku učinkovitost i podržava prijelaz na održive energetske sustave.

14. Energija iz valova i morskih struja

Valna energija i energija iz morskih struja koriste snagu oceana za proizvodnju električne energije. Tehnologije za iskorištavanje ove energije uključuju plutače, oscilirajuće vodenice i podvodne turbine. Plutače se nalaze na površini mora i generiraju energiju iz kretanja valova, dok oscilirajuće vodenice koriste pokrete valova ispod površine. Podvodne turbine koriste snagu morskih struja za generiranje električne energije. Ove tehnologije imaju ogroman potencijal za proizvodnju čiste energije zbog stalne i predvidljive prirode oceanskog kretanja.

15. Obnovljiva energija i smanjenje emisija CO2

Obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu u smanjenju emisija CO2 i borbi protiv klimatskih promjena. Korištenje solarne energije, vjetroturbina, hidroelektrana i drugih obnovljivih izvora smanjuje potrebu za fosilnim gorivima, koja su glavni izvor stakleničkih plinova. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, povećanje udjela obnovljivih izvora energije u globalnom energetskom miksu značajno doprinosi smanjenju emisija CO2 i održavanju globalnog zagrijavanja ispod kritične razine od 1,5°C.

16. Zelene zgrade i energetska učinkovitost

Zelene zgrade koriste napredne tehnologije i dizajn kako bi postigle visoku energetsku učinkovitost i minimalan utjecaj na okoliš. Primjeri uključuju zgrade s integriranim solarnim panelima, geotermalnim sustavima i sustavima za reciklažu vode. One također koriste energetski učinkovite materijale i dizajn koji maksimizira prirodno svjetlo i ventilaciju. Zelene zgrade smanjuju potrošnju energije i emisije CO2, dok pružaju zdravije i ugodnije životne prostore. Ovi primjeri pokazuju kako arhitektura i tehnologija mogu zajedno raditi na stvaranju održivih urbanih prostora.

17. Najveća vjetroturbina na svijetu

Najveća vjetroturbina na svijetu je Haliade-X, koju je razvila tvrtka GE Renewable Energy. Ova turbina ima visinu od 260 metara i promjer rotora od 220 metara. Smještena je u Roterdamu u Nizozemskoj i ima kapacitet od 12 megavata, što je dovoljno za napajanje oko 16.000 domaćinstava godišnje. Haliade-X koristi najnovije tehnologije za maksimalnu energetsku učinkovitost i izdržljivost, uključujući napredne materijale i aerodinamički dizajn. Ova vjetroturbina simbolizira značajan napredak u tehnologiji vjetroturbina i njezinu ključnu ulogu u globalnom prelasku na obnovljive izvore energije.

18. Solarni avioni

Solarni avioni predstavljaju inovativan način korištenja solarne energije za zračni prijevoz. Jedan od najpoznatijih primjera je Solar Impulse, avion koji je 2016. godine završio prvi let oko svijeta koristeći isključivo solarnu energiju. Solar Impulse koristi solarne panele postavljene na krilima za proizvodnju električne energije koja napaja njegove motore. Ovaj avion pokazuje potencijal solarne energije za zračni prijevoz i inspirira daljnja istraživanja i razvoj u ovom području. Solarni avioni mogu smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i pridonijeti smanjenju emisija CO2 u zračnom prometu.

19. Energija iz snage plime i oseke

Energija iz snage plime i oseke koristi pokrete mora za proizvodnju električne energije. Tehnologije uključuju plima-oseka turbine i plimne barijere koje iskorištavaju kinetičku energiju pomicanja vode. Plima-oseka turbine su slične podvodnim vjetroturbinama i koriste snagu struja uzrokovanih plimom i osekom. Plimne barijere funkcioniraju kao brane koje zadržavaju vodu tijekom visoke plime i oslobađaju je tijekom oseke, generirajući energiju. Ova vrsta energije je čista i predvidljiva, jer plimni ciklusi slijede redovite obrasce.

20. Kombinirani sustavi obnovljivih izvora energije

Kombinirani sustavi obnovljivih izvora energije integriraju više vrsta obnovljivih tehnologija u jedan sustav kako bi se maksimizirala učinkovitost i pouzdanost. Na primjer, solarni paneli mogu se kombinirati s vjetroturbinama i baterijskim sustavima za skladištenje energije. Ovakvi sustavi omogućuju kontinuiranu opskrbu energijom čak i kada sunce ne sija ili vjetar ne puše. Kombinirani sustavi također mogu uključivati geotermalne sustave za grijanje i hlađenje, čime se dodatno smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima. Integracija različitih obnovljivih izvora energije pomaže u stvaranju stabilnijih i učinkovitijih energetskih sustava.

Izvor: zastita-prirode.hr

Naslovna fotografija: by Federico Respini on Unsplash