UŠTEDI ENERGIJU
March 7, 2018

PAG - Europskim novcem do razvoja paških poljoprivrednih gospodarstava

Ako se kaže da je svaka paška ovca mala banka onda se i za paške ovčare može reći da su dobri bankari koji znaju oploditi novac. Uspješni su i u povlačenju sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj.

– Daleko najuspješniji od svih otočana, ali i ostalih područja Zadarske županije, kaže dipl. ing.  Neven Jurjević, savjetnik za poljoprivredu u Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). Tako su, primjerice, na dva posljednja natječaja za mjeru 6.3.1. – potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima od njih ukupno 41 kojima su odobrena sredstva u visini od 15.000 eura čak 12 sa otoka Paga.  Ukupno za mjeru 4 – ulaganja u fizičku imovinu i mjeru 6 – potpora mladim i malim gospodarsvima Pažanima je odobreno 3.439.460,00 kuna, a dosad isplaćeno 1.044.765,75 kuna, piše Agro klub.

– Ako imaš uredne papire i vlastitim novcem  počneš realizirati svoj poslovni plan, sve ide lakše.  Osobno sam svu potrebnu dokumentaciju prikupio za 10 dana, kaže Ante Čemeljić, koji je paralelno s podizanjem maslinika na 18.000 metara četvornih uredio i sustav  navodnjavanja kap po kap, a krovu poljske kućice postavio solarni kolektor za struju jer bez mehanizacije nije moguće obaviti sve poslove u tako velikom masliniku gdje je danas 310 stabala maslina. Dobivena sredstva 113.830,50 kuna investirao je uglavnom u podizanje kamenog zida oko maslinika, jednog od najvećih, ako ne i najvećeg na  Pagu.

Primjer Ivice  Prtorića

Jedan od 14 vlasnika OPG-a s Paga, kojima su odobrena sredstva je i uspješni ovčar Ivica Prtorić iz Kolana. S dobivenih 15.000 eura Prtorić je kupio zemljište kako bi proširio i okrupnio postojeći pašnjak, nabavio ogradu, a dio sredstava utrošio je i na čišćenje pašnjaka od sobine, šmrika i živica.

– Ukupna površina pašnjaka sada je 12 tisuća kvadrata. Ujedno sam od tog novca kupio i električnu muzilicu kako bih olakšao mužnju ovaca, priča Prtorić koji ima stado od 57 ovaca, a njihovo mlijeko prodaje Sirani Gligora, dok sir ne prodaje već ga pravi malo, kaže, tek za vlastite potrebe.

Sredstva su mu isplaćena prošle godine, a Prtorić dodaje kako je, u njegovom slučaju,  od raspisivanja natječaja do prikupljanja dokumentacije rješenja  proteklo  oko godinu dana. U lipnju prošle godine dobio je, kaže, 50 posto sredstava, a ostatak početkom ove godine. Za prijavu za natječaj savjetima i zalaganjem pomogli su mu djelatnici AGRRE, a Neven Jurjević iz AGRRE ističe kako je riječ o 100 postotnim bespovratnim sredstvima u kojima europski dio čini 85 posto, a državna sredstva 15 posto od ukupnog iznosa.

Prtorić koji se dugo bavi stočarstvom razmišlja i o širenju posla, prijavi na nove natječaje poput mjera za nepoljoprivredne djelatnosti na turističkom podruučju jer on se osim stočarstvom bavi i turizmom.

– Bilo bi zgodno povezati turizam i stočasrtvo u jednu priču. Mi na Pagu nemamo baš puno izbora, to su dvije djelatnosti koje su održive, no treba imati uvjeta za prijavu na nove natječaje, za druge mjere. Izašao je novi pravilnik za mjeru za razvoj ruralnog turizma, ali nismo u povoljnoj situaciji jer živimo u području koje je svrstano u turističku B kategoriju kao turističko mjesto te smo unaprijed eliminirani. Najviše bodova dobivaju destinacije svrstane u posljednju C kategoriju, pojašnjava Prtorić te najavljuje kako će čekati i tražiti nove mogućnosti kako bi potigao cilj i spojio svoje dvije djelatnosti – ovčarstvo i turizam, piše Agro klub.

Donadić nastavlja obiteljsku traciciju

Slično govore i ostali paški ovčari. Najmlađi među njima Ante Donadić koji nastavlja obiteljsku tradiciju ovčarenja i sirenja natjecao se za Mjeru 6 u kategoriji mladih poljoprivrednika. Od odobrenih 381.150,00 dosad mu je isplaćeno 304.920,00 kuna.

Interes za apliciranje na natječaje iz programa ruralnog razvoja iskazuju i drugi mladi ovčari i maslinari s područja otoka Paga. Trenutno je aktualan natječaj za tip operacije 6.2.1. – Potpora ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, a prema riječima Matilde Copić, ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi  u pripremi su i novi natječaji za  mala obiteljska gopodarstva i mlade poljoprivrednike.

__________
Izvor: otokpag.hr
Fotografija: Elvis Šmit

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram