Uoči 2020. godine, kada će Rijeka biti “europska prijestolnica kulture”, održavaju se pripremni događaji, pa tako i predstavljanje “27 SUSJEDSTAVA”, među kojima su i kvarnerski otoci.

Jedan od programskih pravaca koji se razvijaju u sklopu projekta Rijeka 2020 je 27 susjedstava. Susjedstva predstavljaju timovi, koji će biti educirani kako bi mogli kvalitetno osmišljati i provoditi projekte i programe, uključivati članove lokalne zajednice te surađivati sa sličnim zajednicama u inozemstvu. Organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti i različiti kulturni programi.

Udruga Termen nositelj je inicijative susjedstva Općina Malinska–Dubašnica. Osim Malinske–Dubašnice, na otoku Krku odabrana su i susjedstva Grad Krk (nositelj inicijative je udruga Kreativni Krk) i susjedstvo Općina Vrbnik.

Voditelji tima susjedstva Općina Malinska–Dubašnica su: Sabina Barbiš, Toni Kraljić, Daniel Manzoni i Ivan Dermiček  koji ovim putem pozivaju zainteresirane za ovu inicijativu, da kontaktiraju Udrugu Termen putem Facebooka: @termenmalinska

Tako će Rijeci u važnom projektu “sekundirati” susjedi iz riječkog zaleđa i Gorskog kotara – Gornji Kuti, Fužine, Brod na Kupi, Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Matulji, Čavle, Jelenje; s otoka – Krk, Cres, Unije, Rab, Malinska, Vrbnik, te iz Rijeke i s obale – Pehlin, Sveučilišni kampus, Drenova, Turnić-Mlaka, Škurinje, Lovran, Opatija, Kastav, Kostrena, Praputnjak, Novi Vinodolski i Crikvenica. Oni su probrani među 67 kandidiranih susjedstava.

Svečanost proglašenja održana je u Krku 24.03 2017, s atraktivnom glazbeno-scenskim programom sa stotinjak izvođača, u sklopu kojeg je prikazan film “Sinfonia Chersodelica” Igora Neuhauslera, a Ivan Mužić iz Orleca svirao je meh. Vesna Jakić sudjelovala je u ceremoniji radeći na kostimografiji.

Creski projekt osmislile su Tanja Kremenić, Inge Solis i Jadranka Blatt, a ticao se revitalizacije stare gradske jezgre Cresa. Ovom je projektu pripalo drugo mjesto u poretku.

Ideja sa Unija proglašena najboljom – Ekipa s Unija – Marta Nikolić, Maja Nikolić i Robert Nikolić – pod nazivom “Unije +” osmislila je obogaćenje života (i turističke djelatnosti) na otoku priređivanjem koncerata, radionica i seminarima iz glazbe, likovne umjetnosti, maslinarstva i vinogradarstva.

Izvor: Općina Malinska – Dubašnica i Udruga Termen Malinska autor teksta Sabina Barbiš  i Otoci.net.

Foto: udruga Termen