Akcija čišćenja u Omišlju i Njivicama

Objavio: Martin Tuđen - 23.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Tradicionalno ekološko čišćenje obale i podmorja organizirano je u omišaljskoj uvali i na području akvatorija njivičke rive.

Klub za sportski ribolov na moru “BIG OM Omišalj” s ronilačkim klubom “Pelagos” iz njivica organizirao je ekološko čišćenja obale i podmorja.

Izvađene velike količine otpada

Sada već tradicionalna akcija održavala se na području omišaljske uvale od plaže Učka do plaže Večja. Također, čišćenje je bilo organizirano i u akvatoriju njivičke rive. U akciji je sudjelovalo 35 ronilaca, članova i prijatelja ronilačkog kluba “Pelagos”.

Iz priobalnog područja izvađene su velike količine otpada nakupljenog tijekom godine. Članovi ŠRD “Zubatac” i Udruge branitelja Domovinskog rata “Bakar” su s brojnim lokalnim stanovništvom, pomagali roniocima i prikupljali otpad s obale. Cilj je bio pripremiti obalu za predstojeću sezonu.

Nezbrinuti otpad utječe na morski ekosustav

Iz mora su izvađeni raznoliki predmeti od plastike, stakla, metala i tekstila, uključujući kamionske i automobilske gume, tepihe, boce i ostatke vrša. Ovi predmeti podsjećaju na rizik koji nezbrinuti otpad predstavlja za morski ekosustav i bioraznolikost. Dodatno, može kompromitirati poželjnost turističke destinacije.

“Ova akcija nije bila samo čin čišćenja, već i podsjetnik da more nije kanta za smeće te da je naša odgovornost osigurati čisto more i plaže. Akcija je provedena s ciljem razvoja svijesti o važnosti očuvanja okoliša te nužnosti aktivnog sudjelovanja zajednice. Samo čišćenje nažalost je kratkoročnog učinka jer iz godine u godinu naš „ulov“ na ovim akcijama je sve teži, raznolikiji i količinski ga ima više.

Želimo djelovati dugoročno, a to znači aktivirati lokalnu zajednicu s naglaskom na mlađe naraštaje. Smatramo da svaki pojedinac svojim djelovanjem može itekako doprinijeti očuvanju okoliša i da se otpad može i mora odgovorno zbrinjavati, a to se uči što se može uočiti i na primjerima novih generacija odraslih na otoku Krku kojima je odvajanje otpada sasvim normalna stvar” kažu iz kluba BIG OM.

Poziv na očuvanje okoliša

Ova inicijativa omogućena je uz podršku Primorsko-goranske županije, Općine Omišalj i Turističke zajednice Omišalj. KD Ponikve je preuzelo prikupljeni otpad za odgovarajuće zbrinjavanje. Potporu je pružila i hotelska grupacija “Aminess Hoteli Njivice”.

Klubovi BIG OM i Pelagos zahvaljuju svim sudionicima. Također pozivaju građane i posjetitelje na ekološku osviještenost i aktivno očuvanje okoliša.

_______________________________________

Izvor: otok-krk.org

Naslovna fotografija: Image by Olaf Jouaux from Pixabay