Kreću akcije prikupljanja otpada iz mora u sedam županija

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.06.2020. - Vrijeme čitanja: 2min

Udruga Sunce Split kreće s akcijama prikupljanja otpada iz mora u sedam županija. Prva akcija je ovaj vikend, 27. i 28. lipnja na Korčuli.

Udruga Sunce Split započela je s uslugom prikupljanja otpada iz mora putem ronilačkih akcija i koćarenja, koja se provodi u sklopu programa Ministarstva zaštite okoliša i energetike, s ciljem uklanjanja otpada iz podmorja i obale, ali i senzibiliziranja javnosti o njegovu štetnom utjecaju na Jadransko more. Provedba obuhvaća po dvije akcije čišćenja obale i podmorja u sedam županija na moru (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska). Otpad iz podmorja prikupljat će licencirani ronioci, dok će ribari prikupljati otpad koćarskim mrežama. U provedbi akcija sudjelovat će volonteri i zaposlenici Udruge Sunce Split na unaprijed utvrđenim lokacijama i utvrđenom protokolu. 

Osim čišćenja na odabranim lokacijama, Udruga Sunce Split u sklopu ove usluge provodit će monitoring prikupljenog otpada prema metodologiji čija je primjenjivost na našoj obali ispitana na terenu kroz projekt DeFishGear. 

Temeljem iskustva provedbe akcija prikupljanja otpada i zakonodavnih okvira u RH, bit će kreiran prijedlog nacionalnog Protokola za provođenje akcija čišćenja otpada iz mora kao dokument smjernica za sve buduće akcije. 

Prva akcija prikupljanja otpada iz mora bit će na Korčuli, 27. i 28. lipnja 2020. 

Udruga Sunce Split, skupa s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike pravovremeno će informirati građane o lokacijama i vremenu akcija čišćenja u svakoj županiji, kao i o mogućnostima da se kao volonteri uključe u akcije. Rezultati svake održane akcije bit će javno objavljeni kako bi građani mogli osvijestiti razinu tog problema.

Detalje o čitavoj usluzi možete vidjeti na poveznici. 

 

Kontakti:

Udruga Sunce Split

Ivanu Krstulović Baković (gsm: 095 565 99 76) 

Teu Kuzmičić Rosandić (091 579 49 87) 

 

__________

Izvor: Udruga Sunce Split

Foografija: www.pixabay.com