Analiza elektroenergetskih kretanja za 2022. godinu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.01.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Udruženje OIEH izradilo je analizu obrađujući javno dostupne podatke sa stranica HEP-a, HOPS-a, HROTE-a, CROPEX-a, NE Krško, ENTSO, DZS, RTE France, RED Electrica, World Data, IEA, EEX, EPEX.

Energetska kriza koja je započela u veljači 2022. potresla je cijeli svijet, a sve analize kažu da će visoke cijene energije trajati još dugo. Taj porast cijena najviše je pogodio Europsku uniju.

Prosječna cijena električne energije za dvanaest mjeseci prošle godine iznosila je 273,72 €/MWh i veća je za 159,14 €/MWh u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Cijena električne energije porasla je za godinu dana nevjerojatnih – 239 posto!

Energija iz obnovljivih izvora u porastu, ali…

”Pogleda li se struktura elektroenergetske bilance u razdoblju od 2000. do 2022. godine jasno je vidljiv porast proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ali i velika promjenjivost proizvodnje hidroelektrana koja za posljedicu ima povećanje proizvodnje termoelektrana i uvoz električne energije.”  – kaže energetičar Marko Lovrić

Sunčane su elektrane proizvele tek 79 GWh i sudjelovale s 0,43 posto u ukupnoj strukturi raspoložive energije. Postrojenja na biomasu i bioplin zajedno su proizvela 971 GWh električne energije. U 2022. godini vjetroelektrane su proizvele 2.301 GWh električne energije, što čini udio od 12,49 posto u ukupnoj energetskoj strukturi.

“U prosjeku je to bilo 262,7 MWh/h, dok je faktor korištenja snage bio 26,8 posto, što je niže od višegodišnjeg prosjeka (27,2%)” – kaže Lovrić.

Analiza je pokazala i da vjetroelektrane tijekom jednog dana prosječno najviše električne energije proizvedu tijekom noći, i to između 20 sati navečer i 8 sati ujutro, izvan euro-peak cijena na tržištu.

Na začelju Europe smo po korištenju energije sunca. I zato fosilna energija čini 53%, a obnovljiva 47% u strukturi raspoložive energije u 2022. godinu.

Potrebno je čim prije iskoristiti potencijal kojim Hrvatska obiluje u svim oblicima obnovljive energije i potaknuti njen brži razvoj. U strukturi raspoložive električne energije u 2022. godini najveći su udio ostvarile hidroelektrane. One su proizvele ukupno 5229 GWh električne energije, odnosno ostvarile udio od 28,39 posto. Slijede termoelektrane na plin i lož ulje s proizvedenih 3406 GWh i nuklearna elektrana Krško s proizvedenih 2656 GWh električne energije.

U strukturi raspoložive električne energije obnovljivi izvori su u prosincu sudjelovali sa 71 posto, te podmirili potrošnju za 528 sati u istom mjesecu.

Najviše energije uvozimo ljeti kada bismo uz pomoć energije sunca mogli zadovoljiti većinu energetskih potreba Hrvatske, a proizvedene viškove izvoziti.

*Podaci za prvih deset mjeseci usklađeni su s DZS-om,  dok je analiza za studeni i prosinac napravljena prema podacima HOPS-a pa je stoga izvješće za 2022. godinu preliminarno.

 

 

___________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Unsplash