ANIMIRANI FILM – Korisnost vune u vrtlarstvu na otoku Krku

Objavio: Pokret Otoka - 11.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Poljoprivredna zadruga otok Krk predstavlja obrazovni animirani film koji istražuje kreativne načine iskorištavanja vune.

Ovaj inovativni projekt podržan je sredstvima iz Green kampanje Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Glavni cilj projekta je naglasiti korisnost vune kao sporo razgradive sirovine te potaknuti njezinu ponovnu upotrebu.

Često zanemarena, vuna je izuzetno održiva i potpuno obnovljiva sirovina koja može znatno smanjiti ekološki otisak. Projektom se naglašava važnost iskorištavanja vune kao materijala koji je siguran kako za ljude, tako i za životinje te za prirodu.

Jeste li znali koliko su ovce važne za očuvanje biološke raznolikosti otoka?

Otok Krk već stoljećima domaćin je slobodno pasućih ovaca u prostranom sustavu.

Zahvaljujući upravo ovcama i pastirima, krajolik otoka obiluje suhozidima i mediteranskim šumama u kojima ovce pronalaze zaklon od sunca. Ali ne samo to, istražuje se i uloga njihove vune kao visoko učinkovitog resursa u poljoprivredi.

Neoprana, sirova vuna bogata je voskom nazvanim lanolin, koji štiti ovce od hladnoće i suhih vjetrova. Zahvaljujući visokom udjelu lanolina, lokalna vuna vrlo je masna, što je čini posebno korisnom za vrtlarenje.

Iako ima dovoljno vune na otoku, često završava kao otpad u prirodi, gdje uzrokuje onečišćenje zbog sporog razgradnje. No, upravo zbog tih svojstava, ako se pravilno koristi, može biti izvrstan resurs za malčiranje ili izradu komposta.

Znate li što je malč i koliko je koristan u vrtlarstvu?

Malč je materijal koji se koristi za pokrivanje tla oko biljke. Malčiranje smanjuje isparavanje, rast korova i eroziju tla, te odbija štetnike. Vuna poboljšava rast biljaka održavanjem tla toplijim zimi i hladnijim ljeti, djelujući tako kao prirodni izolator. Zahvaljujući tome, vegetativni rast biljke je produljen, a prinose su veći.

Malč od vune može biti u obliku sirove vune, peleta ili filca. Filc treba rezati tako da ostane dovoljno prostora oko biljke za zalijevanje ili dodavanje gnojiva. Gnojiva se također mogu primijeniti izravno na vunu radi sporog otpuštanja hranjivih tvari. Potrebno je oko 2 godine da se sirovi malč od vune potpuno razgradi. Međutim, taj se proces može ubrzati dodavanjem drvenih strugotina.

Još jedan način korištenja vune u poljoprivredi je njezina upotreba kao dodatka kompostu. Korištenjem komposta dugoročno se poboljšava plodnost tla i zdravlje tla. Kao lokalni i održivi resurs, vuna ima važnu ulogu u poljoprivredi otoka.

S tom idejom, Poljoprivredna zadruga otoka Krk organizirala je akciju dijeljenja preostale netretirane vune na odlagalištu TRESKAVAC!

Više info o akciji pročitajte ovdje!

Pogledajte kratki film , educirajte se i inspirirajte!

Animirani film pruža edukativni i inspirativni uvid u različite načine kako se vuna može koristiti na kreativan i funkcionalan način. Osim što potiče svijest o održivosti i zaštiti okoliša, film ističe i kulturnu važnost vune te tradicionalne tehnike obrade i upotrebe ovog dragocjenog materijala.

Poljoprivredna zadruga otok Krk nastoji potaknuti lokalnu zajednicu na korištenje vune na inovativne načine te promovirati održive prakse u poljoprivredi i tekstilnoj industriji.

*Film je nastao u sklopu projekta “Promicanje ponovne upotrebe vune na otoku Krku”.

Izvor: YT kanal – Poljoprivredna zadruga Otok Krk