Na Cresu počelo anketiranje stanovništva o daljnjem razvoju otočnog turizma. Upravo je koncept ukupnog upravljanja kvalitetom (TQM – Total Quality Management) u središtu projekta SuSTowns (engleska kratica za »Povećanje privlačnosti održivog turizma u bajkovitim malim mediteranskim gradovima«) koji, u sklopu Interreg Med programa, na cresko-lošinjskom otočju provodi Otočna razvojna agencija OTRA.

 

Na području Grada Cresa počelo je anketiranje stanovništva o stanju u turizmu i o njegovom daljnjem razvoju. Radi se  testno anketiranje koje će obuhvatiti stotinu osoba u naselju Cres, dok će se glavna anketa provesti u jesen 2021. godine kada će se u nju uključiti i ostala naselja na otoku. Prikupljanje stavova stanovnika od iznimne je važnosti za ocjenu održivosti turizma u pojedinoj destinaciji jer bez zadovoljne lokalne zajednice, u kojoj se kvaliteta života zadržava i tijekom turističke sezone, nema ni održivog turizma.

 

Koliko je turizam krhka djelatnost, najbolje je pokazala iznenadna pojava pandemije COVID-19. Međutim, i u takvim izvanrednim okolnostima, bolje turističke rezultate imali su oni koji nude kvalitetnije usluge i brinu se o cjelokupnom upravljanju destinacijom.

Upravo je koncept ukupnog upravljanja kvalitetom (TQM – Total Quality Management) u središtu projekta SuSTowns (engleska kratica za »Povećanje privlačnosti održivog turizma u bajkovitim malim mediteranskim gradovima«) koji, u sklopu Interreg Med programa, na cresko-lošinjskom otočju provodi Otočna razvojna agencija OTRA.

 

– Turizam našeg arhipelaga već se više od stoljeća temelji prvenstveno na iznimno vrijednim i očuvanim prirodnim resursima te bogatoj kulturnoj baštini, uključujući tradicionalna zanimanja i proizvode. Nije bez razloga da su Mali i Veli Lošinj već krajem 19. stoljeća stekli status klimatskih lječilišta i oporavilišta, dok su posljednjih desetljeća cresko maslinovo ulje i janjetina postali prepoznatljive gastronomske ikone. Stoga su održivi razvoj i unapređenje upravljanja ukupnom kvalitetom destinacije imperativ bez alternative želimo li i u budućnosti turističku djelatnost temeljiti na izvornim lokalnim resursima – kaže voditelj projekta dr. Ugo Toić.

 

CROSOTO MREŽA

Upravljanje, međutim, može biti uspješno samo ako se donošenje odluka temelji na vjerodostojnim podacima, kako onima o početnom stanju, tako i onima koji ukazuju na rezultate poduzetih aktivnosti. Sljedeći višegodišnja iskustva Turističke zajednice grada Malog Lošinja u prikupljanju podataka o različitim indikatorima održivosti turizma koje se provodi u sklopu CROSTO mreže, Cresani su odlučili anketom ispitati što otočani misle o svom turizmu.

U sklopu projekta SuSTowns provodi se i akcijski plan održivog razvoja turizma koji se sastoji od niza konkretnih mjera, a jedna od njih je uključivanje Grada Cresa u nacionalnu mrežu opservatorija održivog razvoja turizma. Premda se mjere u akcijskim planovima gradova Cresa i Malog Lošinja donekle razlikuju, glavni ciljevi su im isti: diversificirati turističke proizvode, povećati okolišnu održivost te osnažiti prepoznatljivost i vidljivost destinacije.

 

 

__________

Izvor: novilist.hr

Naslovna fotografija: