Apel “Spasite Jadran” za zabranu koćarenja u Jabučkoj kotlini

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.10.2017. - Vrijeme čitanja: 2min

Više od 200 istraživača sa sveučilišta i istraživačkih instituta diljem svijeta potpisalo je apel “Spasite Jadran”, kojim traže da se u Jabučkoj kotlini, u međunarodnim vodama središnjeg Jadrana između Italije i Hrvatske, trajno zabrani koćarenje, priopćila je nevladina organizacija MedReAct.

Taj apel je MedReAct proslijedila sudionicima 41. zasjedanja Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM), koje je počelo u Budvi u Crnoj Gori i trajat će do kraja ovog tjedna, a na skupu će se raspravljati i o Jabučkoj kotlini, izvijestila je suradnica MedReActa za Hrvatsku, Pinija Poljaković.

Napominje kako je za zaštitu Jadrana stvoren međunarodni savez Projekt za obnovu Jadrana (Adriatic Recovery Project) koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije sa ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste.

Projektom koordinira MedReAct – nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana – u suradnji s nevladinim organizacijama,  talijanskom Legambiente, Marevivom, sveučilištem Stanford i politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche, rekla je Poljaković.

U apelu se ističe da je Jabučka kotlina u središnjem Jadranu stanište rijetkih zajednica poput fosilnih koralja, kamenica i šume prastarih koralja, priznatih kao osjetljivi morski ekosustavi i bitna staništa riba.

Potpisnici apela upozoravaju da koćarenje razara bentoske morske ekosustave, uništava morske živote i ključna staništa na njihovim putanjama modificirajući morsko dno, te iscrpljujući zalihe riba i beskralježnjaka.

Posljedice koćarenja na morskom dnu i pripadajućim morskim ekosustavima moguće je usporediti s krčenjem šuma na kopnu, navodi se u apelu.

S obzirom na veliku biološku raznolikost i produktivnost Jadranskog mora, te na njegov gospodarski i društveni značaj za cijeli Sredozemni akvatorij, znanstvenici potpisnici apela smatraju da je promicanje poboljšanja i očuvanja ovog bazena ključno za osiguranje trajnog protoka usluga koje pruža ocean svim ljudskim zajednicama koje izravno i neizravno ovise o ovom području.

Stoga molimo Opću komisiju za ribarstvo na Mediteranu da osigura trajnu zaštitu Jabučke kotline uspostavom područja ograničenog ribarstva zabranjenog za koćarenje, istaknuli su potpisnici ovog apela.

IZVOR : hrt.hr

Foto : medreact.org