UŠTEDI ENERGIJU
February 1, 2023

Apel u Glini: Nužno je poboljšanje zdravstvene zaštite na otocima

24. siječnja u Glini raspravljala je inicijativa za dostupnost zdravstvene zaštite u ruralnim područjima i na otocima. Istaknuta je nužnost pokretanja hitne helikopterske medicinske službe.

 

Sudjelovali su Denis Barić, predsjednik Otočnog sabra, dr. Miljenko Bura, inicijator projekta Moja Hrvatska 2030., Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu, Mladen Tureček i dr. Tanja Pekez iz inicijative 'Helikopterima liječnici pomažu' te dr. Željka Bifflin iz podružnice KoHOM-a Sisačko-moslavačke župnije.

U fokusu je bila zdravstvena zaštita, Ustavom zajamčeno pravo svih građana Republike Hrvatske. Sudionici konferencije istaknuli su koliko je važno da država i lokalna zajednica osiguraju zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima Hrvatske, neovisno o tome gdje žive, i to prema odgovarajućim zakonima.

 

Nedostatak zdravstvenog kadra koji želi raditi na otocima

Potrebno je provesti ozbiljno znanstveno istraživanje o potrebama stanovništva na razini svake lokalne samouprave za zdravstvenom zaštitom, načinu regrutiranja i zadržavanja kvalitetnog zdravstvenog kadra u ruralnim i izoliranim područjima. Na taj je način potrebno osigurati popunjenost mreže primarne zdravstvene zaštite i osnovu za zaustavljanje i preokretanje demografske devastacije zbog neadekvatne zdravstvene zaštite svih dobnih skupina pacijenata.

Pored toga, potrebno je provesti prebacivanje zadataka s liječnika na dobro educirane medicinske sestre/tehničare te daleko veći opseg korištenja telemedicine i ostalih modernih tehnologija kako na primarnom tako i na sekundarnom nivou.

 

Hitna je često jedina pomoć

Često starije stanovništvo na otocima i u ruralnim područjima nema na raspolaganju prijevozno sredstvo. Zbog toga je ključna organizacija hitne medicinske službe, koja im je često jedina pomoć. Usto hitna vapi i za uvođenjem paramedika. Potreban je i veći angažman ostalih dionika domovinske sigurnosti, posebice vatrogasaca. Sudionici traže i konačno pokretanje hitne helikopterske medicinske službe (HHMS).

"Jedan od važnih podataka koji turistima (osobito starijima i onima sklonim većoj potrošnji) uvjetuje odabir destinacije za odmor je organizacija zdravstvene zaštite. Za trajnu i funkcionalnu uspostavu HHMS na cijelom teritoriju RH i s dovoljnim brojem helikoptera, baza i educiranog osoblja, što u sadašnjem prijedlogu Ministarstva zdravstva nije slučaj. Trenutno najveći izazov predstavlja osposobljavanje službe 194 112, odnosno dispečera koji bi bili adekvatno educirani da na osnovu protokola upućuju odgovarajuću ekipu (vozilo HMP, brodicu i/ili helikopter)"- istaknuto je na konferenciji.

Autor: Goran Kovačić/Pixell

 

Važnost uključivanja vatrogasaca i ostalih dionika domovinske sigurnosti

Izazov je i uključiti ostale dionike domovinske sigurnosti (DVD posebice). Oni su ti koji bi mogli pomoći u dojavi i trijaži u slučaju mjesta gdje se očekuje dolazak liječnika za više od 30 minuta. Za funkcioniranje HHMS ključno je napraviti kategorizaciju bolnica.  Tako bi se pacijent odmah s mjesta događaja vozio u odgovarajuću bolnicu bez sekundarnog prijevoza. Primjerice, osoba u infarktnom stanju vozila bi se direktno u bolnicu koja radi koronarografiju, a ne u županijsku pa zatim u odgovarajuću bolnicu', pojasnili su sudionici.

Naveli su i da predloženi broj baza nije dovoljan niti za planirana područja na kopnu niti na obali.

'Sadašnji prijedlog baza na aerodromima u Osijeku (Klisa), Zagrebu (Pleso), Krku, Splitu (Divulje) i Dubrovniku (Ćilipi) ostavlja velika područja Slavonije i Bilogore, kao i cijelu Zadarsku županiju, dio Šibensko kninske i dio Ličko senjske županije izvan mogućih intervencija helikopterske hitne medicinske službe unutar 'zlatnog sata', upozorili su.

Zlatni sat spašava život osobama koje su doživjele srčani udar. U prvih 60 minuta od infarkta nužno je što prije dovesti pacijenta do bolnice kako bi oštećenje srca bilo što manje. No što kada se takva i slične nesreće dogode na nekom od hrvatskih otoka, gdje gotovo niti ne postoji sustav hitne medicinske pomoći?

Predložili su stoga da umjesto u Osijeku baza bude u Slavonskom Brodu. To su već ranije predlagale i druge stručne studije. Sudionici su predložili i pomicanje helikoptera iz Ćilipa u područje Ploča. Smatraju da posebnu bazu zahtijeva veliko područje Šibensko-kninske, Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije. Isto vrijedi i za kontinentalni dio Hrvatske.

Ozbiljno treba sagledati mogućnost da financiranje bude najvećim dijelom izvan proračuna. Tu zadaću može preuzeti organizacija unutar civilnog sektora, odnosno neprofitnog dijela koji može prihvatiti i organizirati  takve obaveze.

 

 

__________

Autor: Tportal.hr

Fotografija: Pixabay; Goran Kovačić/Pixell

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram