UŠTEDI ENERGIJU
February 18, 2021

HVAR - Apel za turističke vodiče

‘Turističke vodiče država tjera na prosjački štap!?‘: strukovna udruga usprotivila se otvaranju tržišta inozemnoj konkurenciji, no Ministarstvo ih ne sluša.

 

Udruga vodiča otoka Hvara, koja okuplja 20 aktivnih članova, kao dio Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske (ZDTVH), u proteklom razdoblju više je puta isticala veliki problem koji će nastati za tu struku i interpretaciju naše kulturne baštine i povijesti ako se usvoji prijedlog izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Ako se u konačnici ne prihvate njihove sugestije, potpredsjednica otočne udruge Karmen Barčot smatra da će to dovesti do prešutnog ukidanja zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj.

– Izmjene zakona ne donose ništa dobro za budućnost struke turističkih vodiča, kao ni za budućnost interpretacije kulturno-povijesne baštine na zaštićenim lokalitetima. Budući da nismo zadovoljni prijedlozima zakonskih izmjena, uputili smo Ministarstvu turizma argumentirane prijedloge ZDTVH-a uz primjere zaštite iz drugih zemalja Europske unije, kao i detaljno očitovanje na e-savjetovanje – navodi se u dopisu koji je lokalna udruga vodiča uputila hvarskom gradonačelniku Rikardu Novaku, s prilozima prijedloga, tražeći od njega da ih podrži u borbi za zaštitu digniteta struke, ali i toliko važnog očuvanja zaštićenih lokaliteta.

 

DEGRADACIJA BAŠTINE

Poteštat je to i učinio kao prvi čovjek jednog od izvorišta bogate povijesne i kulturne baštine naše zemlje. Naravno, nitko pametan ne podržava rad nelicenciranih inozemnih vodiča u Lijepoj našoj, na što upozorava krovna Zajednica koja okuplja 21 udrugu iz svih krajeva Hrvatske.

– Najavljena liberalizacija tržišta koja bi omogućila strancima da bez potrebne edukacije koju prolaze svi hrvatski vodiči, uz minimum znanja o našoj povijesti, preuzimaju ulogu interpretatora hrvatske baštine, značila bi degradaciju našeg odnosa prema povijesti i kulturi. Najavljenim izmjenama Zakona dovest će se izravno u pitanje i radna mjesta naših građana, i to u situaciji u kojoj je njihova struka ionako izuzetno pogođena posljedicama pandemije.

U gradu s najstarijim komunalnim kazalištem u Europi, na otoku sa čak šest zaštićenih vrijednosti upisanih na UNESCO-ovu listu, u regiji prebogatoj baštinom na svakom koraku, itekako smo svjesni važnosti domaćih vodiča. Poznavanje lokalnih priča, osjećaj za duh prostora u kojem žive, življenje onoga o čemu se govori, ne može biti nadomješteno nikakvom literaturom dostupnom na internetu – tvrdi gradonačelnik.

 

POLOŽI I VODI

No, Ministarstvo turizma nije prihvatilo niti jedan prijedlog turističkih vodiča na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, pa one idu u daljnju proceduru i trebale bi biti donesene tijekom idućih mjeseci. Time će se omogućiti državljanima Europske unije da mogu položiti ispit i voditi turiste po Hrvatskoj, dok će obrazovanje biti pojednostavljeno.

U tom smislu bi postojao jedan opći dio ispita jednak za sve, a posebno bi se regionalno polagalo za zaštićena područja. O toj temi u četvrtak je u Saboru izlagao IDS-ov zastupnik Marin Lerotić, koji je naglasio da se u ovom slučaju nije vodilo dovoljno računa o važnosti uloge vodiča za hrvatski turizam, a upravo o njihovu znanju, kompetentnosti i motivaciji uvelike ovisi kako će gosti koji nam dolaze doživjeti našu zemlju i pojedine lokalitete.

 

 

__________

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram