Apel Zelene energetske zadruge (ZEZ) Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za osnivanje energetskih zajednica

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.07.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Zelena energetska zadruga (ZEZ) uputila je apel Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da promijeni zakonodavstvo kako bi zadruge mogle osnivati energetske zajednice. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o tržištu električne energije je trenutno u javnoj raspravi, a ZEZ je dao svoje prijedloge i komentare koji se odnose na definiciju energetske zajednice građana (EZG).

Prema trenutnoj definiciji EZG, zadruge su isključene kao pravna tijela koja mogu osnovati takve zajednice. Međutim, ova definicija je u suprotnosti s Direktivom (EU) 2019/944 Europskog parlamenta i Vijeća o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije.

Trenutna definicija zadruge je u suprotnosti s EU Direktivom

ZEZ se uključio u javno savjetovanje s prijedlogom da se dopuni trenutna definicija EZG s riječima “ili na temelju Zakona o zadrugama”. Nažalost, Ministarstvo je odbilo ovaj prijedlog uz obrazloženje koje ZEZ smatra neprihvatljivim.

Ministrastvo – “Zadruge ne ispunjavaju uvjete za osnivanje energetskih zajednica”

Ministarstvo tvrdi da zadruge ne ispunjavaju uvjete za osnivanje energetskih zajednica jer se fokusiraju samo na ekonomsku dobit svojih članova. Međutim, ZEZ naglašava da Zakon o zadrugama nalaže zadružne vrijednosti kao što su samopomoć, odgovornost, demokratičnost, pravičnost i solidarnost. Također, zadruge imaju cilj pridonositi održivom razvoju okoliša i lokalne zajednice.

Primjeri već postojećih energetskih zadruga u Hrvatskoj, poput energetske zadruge “Apsyrtides”, pokazuju da zadruge mogu biti članovi zajednica koje uključuju tvrtke, lokalne samouprave i udruge.

Uz to, definicija energetske zajednice građana u Direktivi EU jasno navodi da energetska zajednica može biti pravni subjekt koji se temelji na dobrovoljnom sudjelovanju fizičkih osoba, lokalnih tijela ili malih poduzeća. Ova definicija je u potpunom skladu s konceptom zadruga definiranim u hrvatskom Zakonu o zadrugama.

ZEZ – obrazloženje Ministarstva je neutemeljeno i suprotno definiciji zadruge prema EU Direktivi

Stoga, ZEZ smatra da obrazloženje Ministarstva nema temelja ni u hrvatskom zakonodavstvu ni u relevantnoj europskoj regulativi. ZEZ poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da revidira svoj stav i omogući zadružnim organizacijama osnivanje energetskih zajednica u Hrvatskoj.

Ovo je važan korak prema održivom energetskom sektoru u Hrvatskoj, koji će omogućiti širenje obnovljivih izvora energije, sudjelovanje građana i lokalnih zajednica u proizvodnji i potrošnji energije te doprinijeti ostvarivanju nacionalnih i europskih ciljeva održivosti.

Pokret otoka podržao apel, podržite ga i vi!

Apel je Ministarstvu 30. lipnja 2023. uputila Zelena energetska zadruga uz podršku:

 1. ACT Grupe
 2. Energetske zadruge “Otok Krk”
 3. Energetske zadruge “Apsyrtides”
 4. Energetske zadruge “Drenova”
 5. Energetske zadruge “Dalmacija”
 6. “KLIK” energetska zadruga
 7. Pokreta otoka
 8. Socijalne zadruge “Humana Nova”
 9. Udruge “Bez granica”
 10. Zadružne pivovare Brlog 
 11. Zadruge za etično financiranje
 12. Zadruge otvorena arhitektura

Cijeli članak, APEL i odgovore Ministarstva pročitajte OVDJE.

Izvor: ZEZ

Fotografija: Unsplash