ARC regata – Hrvatska posada prva na regati preko Atlantika

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.01.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Posadi je trebalo je 15 dana, 15 sati i 15 minuta da jedrilicom preplove surovi Atlantik u najpoznatijoj međunarodnoj ARC regati

Četveročlana hrvatska jedriličarska posada Mowgli na ARC regati u cilj je uplovila 24.01. u 23:01, ostavivši prvu slijedeću posadu čak 2 dana iza sebe – prenosi morski.hr

.
Gdje se odvija regata ARC?

Regata ARC najuspješnija je svjetska prekooceanska regata, od Las Palmasa na Gran Canariji do zaljeva Rodney na St. Luciji na Karibima. Regata se održava svake godine u studenom još od 1986. godine, no zbog pandemije ove je godine prebačena za siječanj, a i smanjen je broj sudionika. ARC regata obično broji 200-njak jedrilica i do 1500 nautičara iz više od 20 zemalja, koji su opijeni željom da preplove Atlantik u smjeru zalaska sunca.

Regata je startala 9. siječnja, u njoj je sudjelovalo 40 ekipa, a plovilo se najkraćom atlantskom rutom duljine 2 700 nautičkih milja – od Las Palmasa na Kanarima do St. Lucie na Karibima. Zvuči kao namještaljka, no posadi hrvatske jedrilice koju su činili Slaven Fischer, njegov sin Toma te Kolja Dumanić i Pavel Car, trebalo je 15 dana, 15 sati i 15 minuta da prijeđu zadanu rutu.

.
Na pola su puta izgubili propeler

Regatu je od starta pratio i u njoj pomagao poznati skiper Leo Lemešić koji nam je otkrio niz zanimljivosti, ali i anegdota s kojima se suočila hrvatska posada na svojoj atlantskoj avanturi.

– Negdje na pola puta izgubili su propeler, a to su uočili tek kad su uplovili u cilj. A uplovili su kao apsolutni prvaci, i u svojoj kategoriji i općenito, jer je prva slijedeća jedrilica bila udaljena od njih 340 nautičkih milja odnosno dva dana plovidbe. Znači, drugi u cilju se očekuje tek sutra – ispričao nam je Lemešić kroz smijeh.

Iako se propeler odnosno motor u ovoj regati ne smije koristiti, sreća u nesreći je što im po putu nije niti trebao. A mogao je zatrebati u slučaju da je nastradao jarbol. Doznajemo da je među natjecateljima bilo i onih koji su morali odustati od regate nakon što im je usred Atlantika puklo kormilo.

Na svu sreću, “hrvatski četverac” takvih problema nije imao, a prije povratka u Hrvatsku nekoliko će mjeseci provesti na Karibima. Nakon toga ponovno pripremaju jedrilicu i kreću preko Atlantika put Europe, ali nešto sjevernijom rutom.

.
Surovi Atlantik

– Kad se preko Atlantika plovi istočno, onda se uvijek ide sjevernijom rutom zbog povoljnijih vjetrova koji udaraju u krmu. Inače, do 20. sjeverne ili južne paralele vjerovi pušu u smjeru istok-zapad. Do 30. paralele su promjenjivi vjetrovi, dok od 30. paralele vjetrovi pušu od zapada prema istoku – pojasnio je Lemešić.

Surovi Atlantik ne oprašta greške pa pripreme za njegov prelazak obično traju i do nekoliko godina, kaže nam ovaj iskusni jedriličar, koji nam je otkrio i da je jedrilica kojom su Fischer i njegova posada preplovili Atlantik kupljena od, ni manje ni više, nego Ivice Kostelića, bivšeg skijaša i zagriženog nautičara.

Jedrenje je skup sport, neki bi rekli luksuz. No više od novca potrebno vam je vrijeme, naglašava Lemešić koji je i sam jedrilicom oplovio svijet za što mu je trebalo više od 5 godina. uz novac i vrijeme, potrebna je snažna volja te još snažnija psihofizička sprema.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.