Argonautini tradicionalni edukacijski izleti u NP Kornati u znaku dupina

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.06.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Udruga Argonauta iz Murtera iskoristila je idealno vrijeme za njihove poznate izlete na kojima neformalnim metodama približavaju teme bioraznolikosti, jadranske flore i faune te važnost zaštite prirode. 

Udruga Argonauta u suradnji s profesoricama Veterinarskog fakulteta pri Sveučilištu u Zagrebu pripremili su bogat edukativni program namijenjen djeci s mentalnim i fizičkim poteškoćama, te djeci osnovnoškolske dobi. Na 3 izleta 7., 8. i 9. lipnja sudjelovalo je preko 100 djece iz partnerskih i korisničkih organizacija: Centra za odgoj i obrazovanje “Šubićevac”, Udruge “Kamenčići” i “Latice”, Osnovne škole “Vjekoslava Kaleba” Tisno i “Krune Krstića” Zadar, te Argonautine eko-patrole iz OŠ Vodice.

Glavna tema radionica bili su mnogima omiljeni sisavci – Dupini. Na ukupno 3 izleta, djeca su saznala mnoge iznenađujuće podatke o načinima na koji dupini jedu, za što im služe peraje, kako im čeljust omogućuje da čuju i u kakvim zajednicama žive. Igre pamćenja, crtanje, vrećice iznenađenja, istraživački radovi – sve su to metode s kojima su služile kako bi djecu na razumljiv način upoznale sa stalnim stanovnikom Jadranskog mora, a djeca su ih čak imala i priliku vidjeti u prirodnom staništu.

Edukativni izleti omogućili su djeci da na razumljiv način spoznaju važnost zalaganja za zaštitu prirode i morskog okoliša, uvide bioraznolikost Jadranskog mora i postanu ekološki osviješteni, te to i primjene kroz svoje navike i ponašanja. Iz Argonaute kažu “Neformalnim metodama djeci možemo približiti teške teme na pristupačan način kroz koji će lako zapamtiti glavnu poruku jer je asociraju s igrom i uspomenama koje su stekli na izletu. Posljedično, oni dijele svoje iskustvo sa svojim obiteljima i svojom okolinom, a tako indirektno utječu na cjelokupnu lokalnu zajednicu.”.

Utisci sudionika prikazani su na plakatima koje su sami izradili, te ih šaljemo u prilogu zajedno s fotografijama.

O projektu:

Projekt će se provoditi do 31. kolovoza, 2024. godine. Partneri na projektu su Općina Murter-Kornati, OŠ Vodice, Dječji vrtić Spužvica, Tisno, Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac Šibenik, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Kamenčići Šibenik, JU NP Kornati, a suradnici Udruga Aurora.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH kroz sredstva potpore projektima udruga i području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.

Izvor i fotografije: Udruga Argonauta