Astypalea: radionica o čistoj i održivoj proizvodnji energije na otocima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 20.05.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Na otoku Astypalea u Grčkoj održana je radionica ‘Islands for Clean and Sustainable Energy Production’, s fokusom na električnu mobilnost i održivu energiju.

Na otoku Astypalea, održana je radionica na temu ‘Islands for Clean and Sustainable Energy Production’, organizirana od strane Friedrich Ebert Stiftung. Na radionici se raspravljalo o električnoj mobilnosti, čistoj energiji, energetskim zajednicama i zadrugama te energetski samoodrživim otocima gdje je posebno istaknut domaćin, općina Astypalea, kao primjer dobre prakse.

Sudionici su bili članovi gradskog vijeća, nevladinih organizacija i zajednica iz Bugarske, Grčke i Hrvatske.
Otok Astypalea jedan je od pionira u području e-mobilnosti. Usluge javnog prijevoza (Astybus) i najma auta (Astygo) dostupne su koristeći električna vozila koja se većim dijelom pune električnom energijom dobivenom iz solarnih panela.

Autobus ili Astygo može se naručiti preko jednostavne aplikacije. Prezentaciju o ovom projektu kao i
ostalim prošlim i budućim projektima održivosti održali su gradonačelnik Astypalee, Nikolaos Komineas, i Kostas Karanasios iz DAFNI, mreže za održive Grčke otoke. Ostali održivi projekti na Astypalei uključuju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, reciklaža otpada, iskorištavanje otpadne vode, te desalinizacija vode.

Dok se plan za budućnost sastoji od dvije faze – u prvoj će se instalirati hibridni sustav solarnih panela i baterija za pohranu energije kojom će se pokriti 50% potreba za električnom energijom na otoku, te druga faza gdje će se uz to instalirati i vjetroelektrana te će sve zajedno pokriti preko 80% potreba za energijom na Astypalei.

Na radionici su gostovali i članovi lokalnog stanovništva, uključujući učiteljicu i ravnateljicu lokalne srednje škole koja je pričala o iskustvu lokalnog stanovništva, kako su oni prihvatili promjene na njihovom otoku te kako su bili uključeni u projekt. Također se dotakla nekoliko projekata koje je škola napravila kako bi podigli svijest o okolišu među djecom i mladima.

Astypalea nije bio jedini primjer održivosti i dobre prakse tijekom dva dana radionica. Predstavljeni su i drugi primjeri iz Grčke sa fokusom na energetske zajednice, i Hrvatske gdje su predstavljeni projekti e-mobilnosti i obnovljivih izvora na Hrvatskim otocima Mljetu, Visu, Cresu i Unijama. Pokret otoka sudjelovao je u završnoj panel diskusiji gdje se, između ostalog, raspravljalo o dobrim praksama i projektima na Hrvatskim otocima, te izazovima s kojima se susreću.

Fotografija: Mirna Dalić