Australcima je uspjelo! Pad upotrebe plastičnih vrećica za 80 posto!

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.04.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

Dva vodeća australska lanca supermarketa zabranila su korištenje plastičnih vrećica i tako dovela do drastičnog pada njihove potrošnje.

Prakticiranje modernog stila života te prekomjerna upotreba jednokratnih plastičnih proizvoda rezultirala je oštećenjem okolišnog sustava, posebice onog morskog gdje su prikazi plutajućih vrećica postali svakodnevna pojava. Australci su se uhvatili u koštac s tim gorućim problemom te su u samo tri mjeseca spriječili korištenje oko 1,5 milijardi vrećica, piše  Associated Press.

To su ostvarili tako što su dva najveća lanca supermarketa – Coles i Wooworths zabranili plastične vrećice u svojim trgovinama što je razultiralo smanjenjem od 80% u ukupnoj potrošnji ovog jednokratnog plastičnog predmeta.

„Nadam se da će veliki trgovački lanci nastaviti s vođenjem društveno odgovornog, održivog poslovanja te slične zabrane proširiti i na ostale ambalaže za jednokratnu upotrebu“, rekao je David Stout iz Nacionalnog udruženja trgovaca na malo (National Retail Association Australia).

Iako je u početku trebalo vremena da se kupci naviknu na prestanak korištenja jednokratnih plastičnih vrećica, dobra vijest je da se većini Australaca ipak nije bilo previše teško prilagoditi ovoj promjeni, što je fantastična vijest za očuvanje okoliša, posebice oceana čiji ekosustav trpi strašne posljedice sveprisutnog plastičnog onečišćenja.

No, ovu odluku ipak nije podržala čitava zemlja te tako Novi Južni Wales – po stanovništvu i ekonomiji najveća savezna država u Australiji, još uvijek nije zakonski zabranio upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica.

Prema podacima tvrtke ReuseThisBag.com, u čitavom svijetu došlo je do rastućih zabrana ili oporezivanja korištenja plastičnih vrećica, pa je trenutno njihova upotreba zabranjena u 32 zemlje.

Nadamo se da će se naći trgovački lanci ugledati na kolege u Australiji.

____
Izvor: ekovjesnik.hr
Fotografija: Pixabay