Auti na struju trebat će ‘putovnice za baterije’ da uđu u EU

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Digitalni dokument detaljno će opisati podrijetlo i zdravstveno stanje automobilske baterije. Putovnice će koštati između 7 i 13 eura po bateriji te će povećati pouzdanost opskrbnog lanca – znat će se tko je što ugradio, kada i gdje.

Električni auti od 2027. godine trebat će ‘putovnice za baterije‘ da uđu u Europsku uniju, piše britanski Autocar. Kako navode, baterijske putovnice bit će obvezne za električna vozila koja se prodaju u Europskoj uniji od veljače 2027. kako bi se omogućila veća transparentnost ugrađenih materijala – što je konkretno u njih ugrađeno i odakle ta sirovina potječe. 

Digitalni dokumenti bit će povezani s VIN-om i QR kodom koji će, kada se skenira digitalnim uređajem, otkriti detaljne informacije o izvorima i prirodi sirovina prije proizvodnje baterije, s pojedinostima nakon proizvodnje, kao što su kapacitet i stanje pojedine baterije.

Taj je potez dio nove EU uredbe o baterijama, koja zahtijeva od proizvođača baterija ili vozila (ovisno o tome tko je proizveo bateriju) da otkriju emisije ugljika iz proizvodnje i postupno uključe veće udjele recikliranih materijala u razdoblju do 2035. godine, kada Europska unija planira zabraniti prodaju novih ICE automobila (osim onih pogonjenih e-gorivom). Putovnice baterija trebale bi rasvijetliti često nejasne kanale nabave baterija, omogućiti veću transparentnost sustava proizvodnje pa time i mogućnost da se po potrebi intervenira u pretproizvodni proces.

Važnost lanca opskrbe

– Mnogi proizvođači ne poznaju svoj lanac opskrbe i dobavljači se zbog postizanja nižih troškova često mijenjaju, tri ili četiri puta godišnje, na temelju ugovora sklopljenih na srednjoj razini upravljanja nekom tvrtkom – rekla je Ellen Carey, glavna službenica za vanjske poslove tvrtke Circulor, koja je specijalizirana za transparentnost opskrbnog lanca te izrađuje putovnice za baterije.

Kazala je da će putovnice koštati između 7 i 13 eura po bateriji te će povećati pouzdanost tog opskrbnog lanca – znat će se tko je što ugradio, kada i gdje. Također će upozoriti proizvođače na promjene u njihovim opskrbnim lancima kako bi mogli ispitati jesu li učinjene promjene opravdane ili ne. Carey je pojasnila da je to manje pitanje same nabave zaliha, sirovina, a više transparentnosti lanca kojim sirovine dolaze do baterija. Bit je u upravljanju opskrbnim lancem i pravednijoj raspodjeli odgovornosti sudionika u tom lancu. Circulorova putovnica trebala bi otkrivati izvore kobalta, grafita, litija, tinjca i nikla. Kombinirat će podatke o organizacijama za koje se vjeruju da su dio opskrbnog lanca s onime što je zaista navedeno ‘na papiru’.
– Uzimamo informacije koje znamo o tom niklu i stvaramo njegovu digitalnu repliku – rekla je Carey. – Gdje je miniran? Koja je bila njegova geolokacija? Kolika je bila njegova težina? Kad je obrađen? Sve informacije koje prikupimo o tom istom komadu nikla možemo povezati s VIN-om ili QR kodom. Kako bi se očuvalo intelektualno vlasništvo, proizvođači će moći pristupiti punom opsegu informacija u putovnici baterije, ali ostalima će dostupnost informacija biti ograničena.

Izvor: vecernji.hr

Fotografija: Pexels.com