UGLJAN – Besplatni mamografski pregledi u Preku 12. i 13. ožujka

Objavio: Pokret Otoka - 05.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Mobilni mamograf bit će dostupan u Preku, ispred POU Dom na žalu (Magazin 5), 12. i 13. ožujka.

Ovaj mobilni mamograf preporuča se ženama rođenim između 1954. i 1973. godine koje u posljednje dvije godine nisu obavile mamografski pregled.

Žene koje žele osigurati termin mogu nazvati besplatni telefon 0800 200 157 od 8 do 14 sati i potvrditi svoj dolazak. Važno je napomenuti da je pregled bez uputnice, besplatan i bez čekanja. Međutim, broj žena za pregled je ograničen. Stoga se preporučuje što prije kontaktirati i rezervirati termin kako bi se osigurala dostupnost.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke pokrenulo je Ministarstvo zdravstva u rujnu 2006. godine. Programom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti koje se pozivaju na obavljanje mamografije svake dvije godine.

U Službi za javno zdravstvo pripremaju se, tiskaju i šalju pozivi svim ženama te dobi u Zadarskoj županiji. Za svaku ženu dogovara se poseban termin snimanja te usklađuje i koordinira s mamografskim jedinicama. Svim ženama šalju se obavijesti o nalazima na kućnu adresu, a liječnicima obiteljske medicine obavijest o nalazima žena koji zahtijevaju daljnju obradu.

Ova inicijativa ima za cilj promicanje zdravlja žena i rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema, te se stoga poziva sve žene koje ispunjavaju navedene kriterije da iskoriste ovu priliku za redoviti preventivni pregled.

Izvor: nasiskolji.hr

Foto: Photo by Angiola Harry on Unsplash