UŠTEDI ENERGIJU
July 3, 2021

BIŠEVO - Biševsko ljeto "Biljet 2021."

Povodom održavanja prvog Biševskog ljeta - BILjET 2021., Udruga Bišovo otvara poziv za sudjelovanje na rezidencijama na otoku Biševu

.

Poziv za BILJET 2021. je otvoren svim zainteresiranim strukovnim udrugama i organizacijama, kao i individualcima - umjetnicima, znanstvenicima i kreativcima različitih interesa i istraživačkih metoda.

BILjET je regionalno i internacionalno orijentiran program koji se u mnogočemu razlikuje od drugih. Jedinstven prostor rada i boravka potiče rezidente na suradnju – interdisciplinarni eksperiment na pučinskom otoku.

Inzistira se da radovi i istraživanja budu u skladu s kulturno-ekološkom održivosti otoka Biševa. Rezidenti se potiču da odgovorno koriste otočke resurse i percipiraju turizam i turiste kao mogući umjetnički potencijal. Također, od rezidenata se očekuje svakodnevno sudjelovanje u održavanju rezidencijalnog prostora i doprinos izgradnji umjetničkog fundusa BIAR-a.

 

CILJEVI

Cilj rezidencije je formiranje aktivne alternativne zajednice kreativaca kojom se postiže održiva simbioza turizma i kulture na otoku Biševu. Ovogodišnjom temom Putnika nadovezujemo se na aktivnosti Udruge Biševo - izgraditi mjesto koje podržava intervenciju u surovom otočkom okruženju. Rezident se prepušta autentičnosti otoka, njegovoj izoliranosti, jednostavnosti i rutini.

Transformirajući se iz potencijalnog turista u putnika, ostvaruje intiman susret s otokom i lokalnom zajednicom ostavljajući neizbrisiv dio sebe na otoku.

 

POSEBNOSTI OTOKA BIŠEVA

Pučinski otok Biševo često apostrofiran kao raj na zemlji meta je brojnih turista tijekom sezone u čijem se preljevu gubi jedanaest stalnih stanovnika. Biće-turist fokusiran samo na najpoznatije znamenitosti, Modru i Medvidinu spilju i pokoju pješčanu plažu, nema intenciju za dublje upoznavanje otoka i njegovih stanovnika.

Zanemarujući unikatnost ovog izoliranog otoka, čitav posjet sveden je na svega nekoliko sati sunčanja, preskupih obroka i brodica-toura. Dok se turistički na otok dolazi zbog lijepih uspomena i bijega od vlastite svakodnevice, pokretanjem ljetnih rezidencija cilj je odstupiti od stanja bića-turista i transformirati ga u biće-putnika. Putnik stvara vlastito iskustvo i ne slijedi uvriježene okvire i odrednice te je sklon odstupanjima.

Temeljna razlika dvaju navedenih entiteta je obrazac ponašanja na odredištu. Putnik ide u nepoznato s ciljem da ga upozna i u njega se uklopi. Ne fokusirajući se na atrakcije, istražuje zabačena mjesta i komunicira s lokalcima. Ovaj novi hibrid putnika - umjetnika i putnika - znanstvenika donosi dodatne vrijednosti koje postaju gradbeni elementi otoka Biševa. Geografska otuđenost otoka kao i manjak infrastrukture ovaj raj pretvaraju u avanturu. Novonastala stvarnost svakodnevica je Biševa.

 

REZIDENCIJE NA OTOKU

Putem rezidencija pokušavaju se osigurati stabilni i kvalitetni uvjeti za razvoj umjetničkih, kulturnih, interdisciplinarnih programa i suradnji na jednom od najudaljenijih područja u Hrvatskoj. Izbor praksi na ovom specifičnom mjestu inovira se sa svakim novim dolaskom na otok putem boravka rezidenta i njegovog interveniranjem u ovom izmještenom kontekstu.

Rezidencije potiču ispreplitanje umjetničke prakse i svakodnevnog života na otoku, stvarajući mjesto izvan konzumerističke prirode turizma. Prednost biševskih rezidencija očituje se i u povezivanju individua različitih interesa i domena čije suradnje ostavljaju pozitivan trag na otoku i šire njegovu emancipaciju. Istraživanje granica vlastitih profesija i njihovih mogućnosti kroz aktivnu suradnju sa zajednicom i dislociranom sredinom predstavlja inovativne prakse s jasnim ciljevima i zadatcima.

Dodatne informacije o BILJET 2021. - biševskom ljetu potražite na poveznici.

 

 

__________
Izvor: bisevoislandartistresidency.org
Naslovna fotografija: Unsplash.

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram