BIŠEVO – Bivša škola i vojni tuneli u novom ruhu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.10.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U sklopu projekta biti će uređeno 12,3 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, bivša škola i vojni tuneli će biti u novom ruhu te će se postaviti kamera za praćenje Eleonorinih sokolova

Brojke o otoku Biševu, smještenom jugozapadno od Komiže nekih 4,7 nautičkih milja, govore kako ima površinu oko šest kilometara kvadratnih, dvije morske atrakcije, planetarno poznatu Modru špilju, ali i ništa manje atraktivnu Medvedinu špilju, te kako na otoku tijekom cijele godine živi tek 11 stanovnika. Tako bi otok Biševo ukratko predstavili u brojkama – prenosi kockavedrine.com.

Međutim, uskoro uz njegovo ime, te poziv i ponudu turistima, stajat će i informacije o novopreuređenom “Centru za posjetitelje Modra špilja – Biševo” u zgradi stare škole u srcu otoka, čija izgradnja je upravo u tijeku.

.
Projekt grada Komiže vrijedan 27 milijuna kuna

U sklopu projekta biti će uređeno 12,3 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, postavljena kamera za praćenje Eleonorinih sokolova, kao i posebna atrakcija – preuredit će se vojni tunel. Prostor najjužnije obalne topničke bitnice na rtu Gatula, koja se proteže u zemljinoj utrobi na dubini od 35 metara iznad južne uvale imena Trešjavac.

Sve to obuhvaćeno je projektom Grada Komiže, ukupno vrijednim 27 milijuna kuna. Od čega je 18,4 milijuna bespovratnog novca iz EU fondova. Grad Komiža projekt provodi uz partnerstvo Turističke zajednice Grada Komiže, Plavim svijetom – Institutom za istraživanje i zaštitu mora iz Malog Lošinja, te Javnom ustanovom more i krš.

Namjera je otoku Biševu dati dodatne sadržaje, kako za malobrojno domicilno stanovništvo, tako i za brojne posjetitelje koji sve češće biraju viški arhipelag kao svoju destinaciju.

__________
Izvor: kockavedrine.com
Naslovna fotografija: Unsplash.