BIŠEVO – Zahvaljujući studentima PMF-a otok ušao u proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.04.2023. - Vrijeme čitanja: 4min

Proglašenje Biševa parkom tamnog neba te popularizacija znanosti, posebice astrofizike, glavni su ciljevi studentskog projekta „Pod zvijezdama“ koji se odvija na Sveučilištu u Splitu.

 

Otok Biševo je studentskom inicijativom i službeno ušao u proces evaluacije za proglašenje parka tamnog neba, koju provodi Međunarodna udruga tamnog neba – IDA (International Dark-Sky Association).

Značaj ove klasifikacije je u tome da to područje štiti od svjetlosnog onečišćenja te se na njemu provode astronomska promatranja, astrofizička mjerenja. Osim toga, postaje privlačno i za astrofotografe.

Nositeljica projekta je Vita Tičinović,  studentica 3. godine prijediplomskog studija Fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Uz nju na projektu sudjeluje još sedmero kolegica i kolega:  Antea RokovVana PezeljPetra BilelaDora JurićJosip ŽunićMaria Marić Marko Korda.

Proglašenjem Biševa parkom tamnog neba, znači da će se to područje posebno štititi od svjetlosnog onečišćenja.

 

Studenti PMF-a u Splitu

 

Organizirali razna predavanja, radionice, astronomska promatranja neba i pub kviz

Uz znanstveno-istraživački aspekt, koji podrazumijeva različita mjerenja kvalitete tamnog neba, a kasnije i obradu podataka te objavu rezultata, studenti su mnogo radili i na njegovom znanstveno-popularnom aspektu.

“Organizirali smo brojna predavanja, radionice, astronomska promatranja neba, pa čak i pub kviz u caffe baru „Tinel“ te radionicu vizualnog dizajna”– ustvrdila je Vita Tičinović.

Kako kažu, sve aktivnosti su bile iznimno dobro posjećene. U rujnu 2022. godine na javnom promatranju pomrčine Sunca na PMF-u bilo je ljudi svih uzrasta. Posebno ih veseli što je bilo puno njihovih kolega studenata.

 

Uz stalnu podršku PMF-a, surađuju i s Udrugom Biševo i Hrvatskim astronomskim društvom

Uz Fizikalno društvo Split, čiji su ovi studenti i članovi, izvrsno surađuju i s Hrvatskim astronomskim društvom i njegovim tajnikom Dorianom Božićevićem. Dorian je ujedno i predstavnik IDA-e za Hrvatsku. surađuju i s Udrugom Biševo, a imaju stalnu podršku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Projekt je financiran iz natječajnih sredstava iz upisnina studenata u akademskoj godini 2021./2022. Studenti PMF-a imaju volje i želje nastaviti s projektom, prijavit će se i za iduće natječajno razdoblje.

 

Mjerenje kvalitete noćnog neba na otoku Biševu pokazalo da je vrlo blizu prirodno tamnom noćnom nebu

Mjerenja noćnog neba na otoku Biševu provedeno je na poziv građanske inicijative “Spasimo Biševo”. Provodilo se tijekom tri noći, 21. – 23. kolovoza 2019. godine.

Pokazalo je izvanredne vrijednosti koje su vrlo blizu gotovo potpuno prirodno tamnom noćnom nebu. S obzirom na vrlo malu naseljenost te udaljenost od kopna i drugih otoka to je očekivano. No upravo zbog toga treba naglasiti važnost očuvanja takvog prirodnog neba za lokalni ekosustav.

Nažalost, javna rasvjeta na otoku je zastarjela, neekološka, te u mnogim slučajevima i potpuno nepotrebna.

Budući da u Hrvatskoj ima sve manje prirodnog noćnog neba, od velike je važnosti sačuvati kvalitetu prirodne noći koju ima Biševo.

Više o inicijativi i rezultatima mjerenje pročitajte OVDJE.

 

Društveni doprinos projekta itekako donosi osobno zadovoljstvo!

Što se tiče osobnih planova Vite Tičinović, ona nastavak svog obrazovanja i nadalje vidi na splitskom PMF-u, diplomskom studiju Fizike, uz poneki odlazak na Erasmus, možda u Španjolsku.

“Zaista studiramo ono što volimo, a kroz ovaj projekt uz bavljenje zaista zanimljivim aktivnostima moji kolege i ja dajemo društveni doprinos, a zauzvrat dobivano zadovoljstvo koje iz toga proizlazi” – zaključila je Vita Tičinović.

 

 

_______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: unist.hr, bisevo.hr