UŠTEDI ENERGIJU
July 16, 2021

BRAČ - Bike storytelling staze

Dvije bolske cikloturističke staze: 767 – Osjeti opojne mirise Brača, te 768 – Bračke vile iz mitova i legendi, prve su svjetske Bike Storytelling staze . Prije tri mjeseca Turistička zajednica Bola na Braču, svjesna kako je aktivni turizam jedan od preduvjeta za produljenje sezone, predstavila tri nove pješačke i dvije nove biciklističke staze, koje […]

Dvije bolske cikloturističke staze: 767 – Osjeti opojne mirise Brača, te 768 – Bračke vile iz mitova i legendi, prve su svjetske Bike Storytelling staze

.

Prije tri mjeseca Turistička zajednica Bola na Braču, svjesna kako je aktivni turizam jedan od preduvjeta za produljenje sezone, predstavila tri nove pješačke i dvije nove biciklističke staze, koje se temelje na lokalnim legendama. No kako doznajemo, priča o obogaćenju ponude na tome nije stala.

Potražnja za sadržajima koje nudi aktivni turizam rastu iz dana u dan, a i ponuda je sve bogatija. Domaći i strani gosti sve više se okreću prirodi, pa nove pješačke i biciklističke staze u hrvatskim destinacijama sve su brojnije.

Iako su sunce i more još uvijek visoko na listi zahtjeva brojnih turista, dio njih traži nešto više. Neke turističke zajednice prepoznale su zahtjeve koje donosi “novo normalno” vrijeme i prije ove sezone započele s pripremama.

“Prije četiri godine označili smo staze, prošle godine smo izradili karte i prvi puta ispričali priče, a sada smo te priče i karte postavili na info table. Onaj tko ne može pročitati priče, može ih poslušati, nakon što svojim smartphoneom očita QR kod. Info table koliko vidimo već privlače veliku pozornost, a ljudi se zaustavljaju, čitaju i skeniraju”, rekao nam je Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol.

Tako je svjetski novitet u bolskom cikloturizmu realiziran u ekspresnom roku od samo nekoliko tjedana, koliko je prošlo od osmišljavanja, dobivanja dozvola, izrade, plaćanja i postavljanja signalizacije, info tabli i pratećeg softwarea na dvije bolske cikloturističke staze duljine oko 60 kilometara koje imaju najmanje jedan svjetski novitet.

Storytelling staze imaju svoje priče koje se pomoću pratećeg softwarea mogu čuti na tri jezika, hrvatski, engleski i njemački, na lokacijama velikih info tabli koje se nalaze na stazama. Tako su bolske storytelling staze prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, barem u story dijelu.

 

Staze za slijepe i slabovidne osobe

“Cikloturističke staze sa Storytellingom su svjetski novitet, a još jedan novitet je automatsko pokretanje tih priča na mobilnom telefonu na tri jezika, kada se skenira QR kod. Sa Udrugom slijepih i slabovidnih Splitsko-dalmatinske županije dogovorili smo i postavljanje markera i opisa na brajici (Brailleevo pismo) kod tih kodova na info table, pa će slijepe i slabovidne osobe moći bar čuti priču o tim stazama na svom jeziku. Jutros su nas i kontaktirale kolege iz dvije austrijske turističke regije koje su zainteresirani za ovaj svjetski novitet u cikloturizmu”, rekao nam je Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, koji dodaje kako staza nije prilagođena slijepim i slabovidnim osobama, no za njih se priprema mogućnost da osjete ljepotu na tandem biciklima, a da im vozač priča priču o stazi kojom prolaze, no o tome više na jesen.

Biciklističke staze i nove info table samo su jedan dio bogate turističke ponude Bola na Braču, koji u odnosu na prošlu pandemijsku 2020. godinu bilježi izvrsne rezultate. Do danas je naime, prema Marinkovićevim riječima, ostvareno oko 73% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu.

 

 

___________
Izvor: hrturizam.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram