UŠTEDI ENERGIJU
May 3, 2021

BRAČ - Brend nakita naOtoku

Čudesna ljubav ugrađena je u svaki komad pedantno, ručno izrađenog nakita koji danas stvara pod imenom naOtoku. Bračanka Petra Markusović stvara prave male umjetničke minijature koje u svakodnevicu unose dašak mora i ljeta

.

Brend nakita naOtoku, koji je osnovala prije nekoliko godina, od samog početka stekao je naklonost žena jer svaki komad priča svoju priču o Dalmaciji, moru, rodnom kraju, djetinjstvu i bezbrižnosti. Vječna inspiracija mnogim kreativcima prekrasna je jadranska obala, a ono što stvara Petra Markusović odaje vedrinu i zaigranost inspirativnog otoka na kojem je odrasla, njezina Brača.

'Uvijek sam bila kreativna i izrađivala, crtala i šivala nešto. Završila sam Školu likovnih umjetnosti u Splitu, poslije toga sam diplomirala na TTF-u i završila nekoliko tečajeva za oblikovanje nakita. Kad sam ostala bez dugogodišnjeg stalnog zaposlenja, htjela sam promijeniti nešto u životu. Najviše sam uživala u izradi nakita, tako sam se odlučila ozbiljno posvetiti tome na puno radno vrijeme', uvodi nas u priču Petra Markusović.

U moru hrvatskih kreativaca koji izrađuju nakit njezin se ističe zbog posebne tehnike i izbora materijala. Ispričala nam je kako izgleda postupak izrade nekih od komada, na što treba posebno paziti, koliko dugo traje proces izrade i koje alate koristi.

'Izrada nakita u metalu zahtijeva dosta alata, potrošnog materijala, vremena i radnog prostora. U izradi koristim različite vrste sitnog alata, kalupa za iskucavanje i drugih strojeva za obradu metala. Svaki korak tijekom izrade zahtjevan je na svoj način, ali kao najzahtjevniji možda bih izdvojila tehniku lotanja, rad s vatrom', kaže.

Nakit koji izrađuje Markusović povezan je s - morem. Kad nađe kakav zanimljiv kamen, školjku, morsko staklo ili zanimljiv oblik na plaži, on završi na njezinim nekonvencionalnim ogrlicama, naušnicama, narukvicama i prstenju, nakitu koji ističe svaku modnu kombinaciju.

'Često mi kupci kažu da ih podsjeća na ljetovanje, dragu osobu, djetinjstvo. Nakit je namijenjen ženi koja voli drukčiji, poseban nakit s dozom nostalgije i romantike', ističe.

Svaki komad nakita novi joj je izazov, no zanimalo nas je postoje li oni koji su jako zahtjevni za izradu i izazivaju joj dodatnu dozu stresa.

'Dok ga izrađujem, za svaki komad nakita ne znam hoću li ga dovršiti. Uvijek postoji mogućnost da tijekom izrade rastalim nešto, da mi pukne kamenčić ili stakalce, da uništim fasung (okvir od metala u koji ide kamenčić). Možda najstresniji moment u izradi je mogućnost da uništim stakalce posebne boje ili oblika', priznaje. Ponekad, kaže, dođe i do zasićenja poslom, više kao fizički umor.

'To rješavam tako da uzmem pauzu od nekoliko dana i napunim baterije, a ideja nikad ne nedostaje. Više imam problem s time da nemam dovoljno vremena izraditi sve što sam zamislila', ističe.

 

Rad od kuće

'Budući da se sve usporilo, mogu se samo više posvetiti radu kod kuće jer su otkazani svi sajmovi. Cijelo poslovanje prebacilo se online i to jako dobro funkcionira. Fale mi svakako razgovori s kupcima, druženja, putovanja na sajmove i upoznavanje novih ljudi', priznaje dizajnerica i pojašnjava je li otvorena za rad po narudžbi, odnosno pruža li mogućnost personalizacije.

'Često radim komade po narudžbi, u biti skoro svaki komad nakita tako i izrađujem. Dogovaram dizajn direktno s kupcem i prilagođavam ga njegovim željama, naravno u skladu s mojom estetikom. Mogu izraditi i nakit s kamenčićima kupca ako procijenim da se može napraviti nešto od njih', rekla nam je.

Izlaže na brojnim sajmovima, u galerijama u Splitu i Rovinju, aktivna je na društvenim mrežama. Uspješno usklađuje posao s obiteljskim životom.

'Kad sam otvorila svoj obrt, dosta sam putovala po sajmovima, izrađivala nakit za galerije, prodavala nakit putem društvenih mreža, uglavnom - znala sam raditi po cijele dane. To ne bi bilo moguće bez pomoći supruga i obitelji jer imam malo dijete. Sad kad sam uhodala posao, lakše je, imam radno vrijeme preko tjedna, a vikendima u pravilu ne radim', ističe.

Petra Markusović jako voli nakit, ali ga ne nosi svakodnevno jer stalno, kaže, ima prljave ruke, a i zbog sigurnosnih razloga u radionici ne smije ništa visjeti s nje. U posebnim prilikama nosi svoj, ali i nakit kolega koji ga izrađuju. Otkrila nam je može li se živjeti od izrade nakita.

'Ovisi o tome na koji se način bavite izradom nakita, je li vam to hobi ili posao s punim radnim vremenom, radnim prostorom i zadanim rokovima. Smatram da je bitno koliko se posvetite tom poslu i koliko ga ozbiljno shvaćate pa u skladu s time i zarađujete', napominje. Kad je otvarala obrt i studio u Zagrebu, iskoristila je sredstva za samozapošljavanje preko HZZ-a, a pitali smo je ima li poruku i kakav savjet za one koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla.

'Svima koji traže savjet za otvaranje i pokretanje svog posla kažem da moraju probati jer je to super prilika da ostvare neke svoje snove i ambicije. Osobno sam zahvalna na takvoj prilici, to je svakako dobar vjetar u leđa', naglasila je Petra, dodajući da ima jako malo slobodnog vremena. 'Provodim ga s obitelji. Veseli me briga o biljkama, među kojima prevladavaju kaktusi. Volim kuhati i izlete u prirodu', otkriva.

Za kraj je rekla ponešto i o planovima. 'U bliskoj budućnosti imam u planu nekoliko suradnji i tematskih kolekcija. Uz to učenje novih tehnika izrade nakita i nabavu novih alata, što je uvijek aktualno', zaključila je Petra Markusović.

 

 

__________
Izvor: tportal.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram