BRAČ – U kolovozu 9. Brač Film Festival

Objavio: Pokret Otoka - 28.07.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Brač Film Festival 2023. izniman je otočki projekt koji je započeo 2015. godine. Od tada ovaj Festival igranog filma okuplja debitante i mlade filmaše iz Europe i mediteranskih zemalja.

Brač Film Festival će se ove godine održati od 9. do 12. kolovoza u slikovitom Supetru, prekrasnom gradiću na otoku Braču.

Glavni program festivala donosi vrhunske filmske naslove koji će zadovoljiti najzahtjevnije gledatelje. Na otvaranju festivala bit će prikazan film “Hotel Pula” redatelja Andreja Korovljeva, koji je premijerno prikazan na 70. Pulskom Filmskom Festivalu. Također, u programu su hrvatske premijere filmova “Proslava” redatelja Siniše Cvetića te “Ovdje će proći put” redateljice Nine Ognjanović. A za kraj gledatelje očekuje popularni kinohit “Indigo Kristal” redatelja Luke Mihalovića.

Vjetar u leđa za mlade filmaše

Poseban naglasak stavljen je na kratki program festivala koji će predstaviti talentirane studente Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Akademije u Ljubljani i Beogradu. Mladi filmaši će imati priliku prisustvovati masterclassovima koje će voditi Sir Christopher Hampton, Graham Broadbent i najgledaniji hrvatski redatelj Vinko Brešan. Time Brač Film Festival nastavlja svoju misiju povezivanja mladih filmaša s etabliranim filmskim stručnjacima s ciljem razmjene znanja i iskustva.

Program za najmlađu publiku

Dječji program festivala seli se u jutarnje termine u 11 sati i održavat će se u prostorijama Kina Supetar. Djeca će imati priliku uživati u najnovijim inozemnim dječjim filmovima, a nakon projekcija planirane su diskusije s moderatorom o pogledanim filmovima. Time BFF nastavlja svoju misiju poticanja njihove kreativnosti i filmsko razumijevanje već od najranije dobi.

Poznata svjetska imena iz filmske industrije

Još jedna potvrda značajnosti Brač Film Festivala je najava dolaska svjetski poznatih filmaša. U goste dolaze jedan od najcjenjenijih scenarista na svijetu, dvaput nagrađivani Oscarom Sir Christopher Hampton (Dangerous Liaisons, Atonement, The Father), i uvaženi producent Graham Broadbent (In Bruges, Three Billboards Outside Ebbing Missouri, Banshees of Inisherin, Best Exotic Marigold Hotel). Potonji je bio dvostruko nominiran za Oscara ove godine. Njihovi filmovi zajedno su ukupno bili nominirani čak 40 puta za Oscare u različitim kategorijama, a osvojili su ih 9 puta.

Brač Film Festival donosi jedinstvenu priliku za uživanje u vrhunskom filmskom programu, susret s renomiranim filmašima i nezaboravno iskustvo na prekrasnom otoku Braču.

Izvor i fotografije: Press