BRAČ – Javne tribine ”Bračani biraju čistu energiju” u Supetru, Postirama i Nerežišćima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.05.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Nakon tribina održanih u Bolu, Selcima i Pučišćima, ciklus javnih tribina u sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ se od 10. do 12. svibnja nastavlja u Supetru, Postirama i Nerežišćima

Javne tribine namijenjene su svim stanovnicima otoka Brača koji žele znati više o isplativosti postavljanja sunčanih elektrana na vlastite krovove te o mogućnostima financiranja u novom financijskom razdoblju EU 2021. – 2027.

Sudjelovanje na javnim tribinama otvoreno je za sve zainteresirane, bez prethodne prijave, a održat će se prema sljedećem rasporedu:
.

  • SUPETAR, utorak, 10. svibnja; 18:00 – 20:00 h, Vijećnica Grada Supetra
  • POSTIRA, srijeda, 11. svibnja; 18:00 – 20:00 h, Pastoralni centar sv. Josipa
  • NEREŽIŠĆA, četvrtak, 12. svibnja; 18:00 – 20:00 h, Galerija Nerežišća

.
Održivi energetski razvoj otočnih zajednica

U projekt su uključena četiri otoka – Brač, Hvar, Korčula i Vis. Usporedno s javnim tribinama održavaju se online događanja, edukacije članova lokalnih samouprava i radionice sa srednjoškolskim nastavnicima. 

Prvi online otočni dijalog naziva ‘’Građani i solarne elektrane’’ održan je početkom ožujka, dok je drugi otočni dijalog ”Izvori financiranja za projekte obnovljivih izvora energije na otocima” održan ove srijede. 

U dijalogu teme ”Izvori financiranja za projekte obnovljivih izvora energije na otocima” sudjelovali su Veljko Radić, načelnik Sektora za programiranje, planiranje i vrednovanje politike razvoja otoka ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU; Maja Pokrovac, direktorica Gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska; Mojca Soža, stručnjakinja za strateško planiranje u energetici ispred tvrtke za savjetovanje ”Vitar u Krmu” i Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka.

Dijalozi se mogu pronaći na FB Pokret Otoka.

.
Program za srednjoškolske nastavnike

Od šest srednjih škola uključenih u projekt čak se tri nalaze na području otoka Brača: Srednja škola Brač iz Supetra, Srednja škola Bol i Klesarska škola Pučišća. Nastavnici triju škola, u suradnji s voditeljem obrazovnog programa projekta Antoniom Morićem Španićem, tijekom ove godine razvijaju projekte koji će se u školskoj godini 2022./23. uvesti u nastavne kurikulume. 

Dosad je održan prvi ciklus online sastanaka, a nastavnike do ljeta očekuje još jedan online sastanak te susret u njihovim školama. Na posljednjem sastanku u jesen nastavnici će definirati i osmisliti program zelene tranzicije za školsku godinu 2022./2023.

Projekt “Otoci predvodnici čiste energije” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te se provodi u  partnerstvu sa Splitsko dalmatinskom županijom i 9 otočnih jedinica lokalne samouprave – Grad Supetar, Općina Nerežišća, Općina Postira, Općina Pučišća, Općina Selca, Općina Bol, Grad Starigrad, Grad Korčula i Općina Lumbarda.

Za sva dodatna pitanja i informacije o projektu zainteresirani se mogu obratiti putem e-mail adrese info@islandmovement.eu ili FB Pokret Otoka.

__________
Autor: Paula Bolfan / Pokret Otoka
Naslovnica: Mirna Dalić / Pokret Otoka