UŠTEDI ENERGIJU
October 30, 2021

BRAČ - Jesenski program u Sutivanu

Jesenski program Narodne knjižnice Sutivan, najava aktivnosti za mjesec studeni

Narodna knjižnica Sutivan dostavila je jesensku shemu, odnosno najavu programa u mjesecu studenom - prenosi jadranski.hr

 

Subota, 6. studenoga, od 11.00 do 15.00 sati: Dan za igranje šaha i slušanje Bacha

U suradnji s udrugom Super Mladi iz Supetra, Narodna knjižnica Sutivan organizira zabavni program popularizacije šahovske igre i klasične glazbe za sve uzraste. U umjetničkom razdoblju kasnog baroka dok je F.D.A. Philidor u Francuskoj utirao put suvremenoj šahovskoj igri a J.S. Bach u Njemačkoj komponirao svoje vanvremenske koncerte, sonate i fuge Jerolim Kavanjin je u Sutivanu stvarao svoj monumentalni književni ep o bogatstvu i siromaštvu. Povezat će se sva tri događaja i osobe igrajući šah i slušajući Bacha u dvorištu Kavanjinova ljetnikovca u Sutivanu u subotu, 6. studenog, od 11 do 15 sati.

Osim klasičnoga šaha demonstrirat će se i timsko igranje šaha na velikoj ploči (ekipe od 4 igrača), šah na posebnoj ploči za četvero igrača, Šah960 (Fisher random chess), rješavanje šahovskih zagonetki. Također će se najaviti skoro osnivanje Šahovskog kluba Brač. Svi zainteresirani za članstvo u klubu će dobiti mogućnost otvoriti svoj Lichess profil za igranje na mreži.

.

Od 8. do 20. studenoga: Meditacijska šetnja šumom poezije na sv. Vicencu

U sklopu teme ovogodišnjeg Mjeseca knjige: “Hrvatski autori u Godini čitanja” i motta: “Ajmo hrvati se s knjigom!” u meditacijskoj šetnji na sv. Vicencu predstavlja se poezija isključivo hrvatskih autora s dodatnim bonusom – prigodnom nagradnom igrom. Nakon što se nauživate predivnih stihova u kombinaciji s bojama i mirisima prirode u okolišu crkvice sv. Vicenca možete se pozabaviti povezivanjem poezije i autora te svojim točnim rješenjima osvojiti prigodne i vrijedne knjižne nagrade.

 

Od 8. do 18. studenoga: Pričaonica i likovna stvaraonica: “Mačka u kampanelu”

Kroz dva tjedna u studenom s grupama djece osnovnoškolske dobi održat će se kreativne radionice u prostoru knjižnice: pričaonica i likovna stvaraonica na temu poznate stivanske “Mačke u kampanelu”. Djeca će na zabavan način poslušati i naučiti prepričavati tu poznatu novovjeku legendu svojim prijateljima, a zatim će uz vodstvo dizajnerice tekstila Dine Mlinac stvoriti svoje likovne kreacije na temu mačke i Sutivana i otisnuti svoj dizajn na majice te tako ponijeti sa sobom uspomenu na održanu radionicu. Uz igru će razvijati vještine čitanja i prepričavanja priča te likovnog izričaja u raznim tehnikama.

U istom razdoblju održat će se i mali foto natječaj na temu “Mačka i Sutivan”.

 

Subota, 13. studenoga, od 11.00 do 13.00 sati: Astronomsko-geološka radionica na Likvi za djecu

Mala škola astronomije koju je Knjižnica započela lani nizom druženja i promatranja neba i nebeskih tijela, nastavlja se i ove godine s posebnom astro-geo radionicom na potezu od uvale Likva do uvale Veli Borak u Sutivanu. Upoznat će se s geološkim nalazom svjetskog značaja vezanim za masivni udar asteroida u planetu Zemlju prije 65 milijuna godina, čiji su tragovi zapisani u stijenama obale i tako otkriti zašto su izumrli dinosauri.

Nakon toga će se prošetati tragom okamenjenih fosila kroz dio povijesti našega planeta i usput naučiti osnove geološke znanosti. Radionica je namijenjena mladima, ali može biti zanimljiva svim uzrastima.

 

Subota, 20. studenoga, u 11.00 sati: Upoznajmo ribe Jadranskoga mora i naučimo najvažnije mornarske čvorove – predavanje i radionica

U suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom KALAMUC iz Sutivana, Narodna knjižnica Sutivan organizira edukacijski program poznavanja riba Jadranskog mora i tradicijske vještine vezanja mornarskih čvorova za djecu.

Život uz more i na moru u kojem uživamo na otoku Braču nije loše upotpuniti znanjem i tradicijskim vještinama koje mogu biti korisne u svakodnevnom životu. Stručno predavanje i edukaciju od strane stivanskih ribara i pomoraca upotpunit će i pokoja ribarska priča, a oni koji dokažu da su svladali osnovne vještine i znanja dobit će i posebno priznanje knjižnice i kluba.

 

Petak, 26. studenoga: Mala škola astronomije na sv. Vicencu

Nastavlja se s promatranjem neba dok ljetna zviježđa ustupaju polako mjesta zimskima na nebeskoj pozornici iznad naših glava. Prisjetit će se najvažnijih zviježđa i njihovih najsjajnijih zvijezda, ali i promatrati teleskopom Jupiter, Saturn te naš satelit Mjesec. Ugrijat će se okupljene toplim čajem, a dekice neće biti naodmet jer zima polako dolazi, što naravno ne smeta pravim zaljubljenicima u nebo. Uvijek postoji mogućnost da pozornim slušanjem i svojim poznavanjem neba impresionirate prijatelje i osvojite poneku prigodnu nagradu.

Programi se održavaju u Godini čitanja, a neki od njih su potpomognuti financijski od strane Ministarstva kulture i medija RH. Svaki pojedini program, vrijeme i mjesto održavanja bit će detaljno najavljeni nekoliko dana ranije.

__________
Izvor: jadranski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram