BRAČ – Kružna turistička staza Via Brattia

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.08.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

VIA BRATTIA, kružna turistička planinarska staza otoka Brača kao na dlanu je otvorila otočke ljepote i ljubiteljima aktivnog odmora kao i onima koji to uskoro planiraju postati

.

Nakon dvije godine zajedničkog rada svih bračkih turističkih zajednica, općina Nerežišća i Pučišća, Planinarskog društva Profunda, te uz sufinanciranje TZ Splitsko – dalmatinske županije, “rođena” je nova turistička atrakcija VIA BRATTIA koja će svoj forte osobito imati u razdoblju pred i posezone.

VIA BRATTIA sa svojih 140 kilometara dužine povezala je otok, njegove brojne iznimne lokacije, te veliki broj malih mjesta i lokalnih atrakcija. Staza je namijenjena ljubiteljima planinarenja, trčanja, šetnji u prirodi, brdskog bicikliranja, prilagođena je rekreativcima i amaterima. Također, i svima onima koji Brač i njegove nesvakidašnje ljepote žele upoznati na drugačiji način. Staza ima markirane oznake u jednom i drugom smjeru, i u nju se može uključiti na bilo kojem mjestu kojim staza prolazi.

Do svih lokacija će vas voditi karta i plavo-bijele markirne oznake, a kako bi bila dodatno atraktivna svaku dionicu posjetitelji će ‘proslaviti’ pečatom. 12 osvojenih pečata, na kraju puta će stvoriti sliku, grb otoka Brača, a u njemu i lik sv. Jurja zaštitnika ovog otoka u sceni ubijanja zmaja.

Trajalo je, pomno se pripremalo, ali sada kada je konačno krenulo u život može se kazati samo jedno, VIA BRATTIA, kružna turistička planinarska staza otoka Brača kao na dlanu je otvorila otočke ljepote i ljubiteljima aktivnog odmora, kao i onima koji to uskoro planiraju postati.

“Uz potporu svih jedinica lokalne samouprave otoka Brača i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, ova otočka staza zajednički je projekt svih turističkih zajednica našeg otoka te općina Pučišća i Nerežišća. Po završetku markacije i tiskanja karte, Brač je napokon dobio dugo sanjanu, prekrasnu planinarsko-turističku stazu.

Pokret, učenje i sadržajnost, novi su turistički trendovi koji putnike obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, a sunce i more, samo su bonus u ovoj priči” istaknuo je Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra, gdje počinje i završava Via Brattia.

 

Novi turistički proizvod

“Via Brattia odličan je turistički proizvod te novi adut bračkog turizma ali i turizma Srednje Dalmacije. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije godinama ulaže u projekte aktivnog turizma. Taj je vid ponude baziran na ubrzanom širenju, povezivanju i gradnji novih planinarskih i biciklističkih staza, penjališta i druge infrastrukture potrebne za sportove na otvorenom kojima se i inače bave sve više ljudi.

S pandemijom i zatvaranjima, broj gostiju koji odlaze u prirodu je znatno veći… u okviru svojih financijskih mogućnosti i marketinških aktivnosti pružiti ćemo maksimalnu potporu projektu,” kazao je Joško Stella direktor TZ Splitsko – dalmatinske. VIA BRATTIA priča nevjerojatnu bračku priču i spaja brojne turističke atrakcija otoka u jednu cjelinu.

Zanimljivo kako se naše morske destinacije sve više okreću outdoor sadržajima, nakon Camina Krk, pa Camina Imota, Life on Mars na Pagu, biciklističkih staza Istre, sada i Via Brattia koncept bicikliranja, planinarenja ili hikinga rutama koje povezuje zanimljive turističke atrakcije cijele destinacije uz suradnju svih turističkih dionika.

Koncept koji je win win za sve i koji je budućnost. ali i vodi ka krajnjem cilju odnosno produženju turističke sezone i održivom turizmu. Sunce i more odavno nisu dovoljni za ozbiljan razvoj turizma koji nije ovisan o sezonalnosti. Posebno veseli suradnja na terenu i povezivanje turističkih dionika i stvaranje zajedničkih turističkih proizvoda koji brendiraju i dižu kvalitetu cijele destinacije.

 

 

___________
Izvor: hrturizam.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.