BRAČ – Mapiranje energetskih potencijala otoka Brača

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.06.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Pozivaju se stanovnici otoka Brača i vlasnici nekretnina na otoku da ispune anketu kojom će se mapirati energetski potencijali otoka Brača

Čak šest jedinica lokalnih samouprava otoka Brača uključilo se u projekt ”Otoci predvodnici čiste energije” koji Pokret Otoka provodi na otocima Braču, Hvaru, Korčuli i Visu.

Anketu za mapiranje energetskih potencijala otoka Brača ispuni OVDJE!

Dosad su javne tribine naziva ”Bračani biraju čistu energiju: Solarne elektrane – zašto, kako i koliko se isplate?” održane u svih šest bračkih općina, a Bračani su pokazali velik interes za implementaciju sustava obnovljivih izvora energije u svoja kućanstva, odnosno na krovove svojih kuća.

.
Anketa je anonimna i provodit će se tijekom cijelog ljeta

Rezultati ankete dat će odgovore na slijedeća pitanja:
.

  • Jesu li i koliko su financijskih sredstava Bračani spremni ulagati u sustave obnovljivih izvora energije kako bi u konačnici umanjili račune za potrošnju električne energije?
  • Što im je potrebno za uspješan projekt implementacije – znanje o projektima ili energetici, financijska pomoć, povezivanje s drugim akterima ili nešto sasvim drugo?
  • Koji je postotak kućanstava spojenih na elektroenergetsku mrežu?
  • U kojem će se roku pokrenuti najveći broj takvih projekata na otoku?
  • Razmatraju li nabavu e-vozila?

I mnoga druga.

.
Projekt ”Otoci predvodnici čiste energije”

Projekt ”Otoci predvodnici čiste energije” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Partneri na projektu su Splitsko Dalmatinska Županija, Općina Lumbarda, Grad Korčula, Grad Stari Grad, Grad Supetar, Općina Bol, Općina Postira, Općina Selca, Općina Nerežišča i Općina Pučišča.

Aktivnosti projekta mogu se pratiti putem portala otoci.eu i web stranice pokreta otoka islandmovement.eu:
.

.
Otočni dijalozi

Dosad su održana dva otočna dijaloga koja se mogu pronaći na poveznicama:
.

Tijekom provedbe projekta očekuje nas online otočni dijalog na temu E-mobilnosti, a potom i edukativni webinar na svaku od tema obrađenih javnim dijalozima.

.
Program za srednje škole otoka Brača, Hvara, Visa i Korčule

Jedan od ključnih elemenata projekta je uvođenje pojma energetske tranzicije u srednjoškolsko obrazovanje, a suradnja na projektu ostvarena je i sa sedam srednjih škola. Obrazovni program predvodi Antonio Morić Španić, magistar geografije i stručnjak za GIS tehnologije u prostornom planiranju koji trenutno radi i kao profesor geografije u srednjoj školi Hvar.

Sedam srednjih škola koje će unutar projekta ”Otoci predvodnici čiste energije” razvijati program čiste energije za uvođenje u kurikulum u školskoj godini 2022./23. su Srednja škola Bol; Srednja škola Brač, Supetar; Klesarska škola Pučišća; Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo, Vis; Srednja škola Korčula; Srednja škola Vela Luka i Srednja škola Hvar.

Za sve informacije o projektu obratite nam se na info@islandmovement.eu.

__________
Autor: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Pixabay