UŠTEDI ENERGIJU
September 17, 2022

BRAČ - Mediteranska karavana u Supetru

U Supetru na Braču održan je partnerski sastanak Erasmus + projekta Mediteranska karavana – učimo i dijelimo znanja o agroekologiji

U sklopu sastanka predstavljene su razne lokalne inicijative i proizvođači koji podržavaju ideje agroekologije sa Brača i okolice kao što su OPG Zogeterra, OPG Pušić, OPG Šantić, bistro Biomania, Eko pazarić Split, Poljoprivredna zadruga Supetar, Bioplan, OPG Dermit i LAG Brač - prenosi hsep.hr

 

Mediteranska karavana u Supetru

Agroekološke prakse teže stvaranju održivih sustava proizvodnje, distribucije i potrošnje hrane na lokalnoj razini. Takvi sustavi ekonomski su isplativi, a ujedno djeluju regenerativno na okoliš i ljudske zajednice. U tome se velikim dijelom oslanjaju na tradicijska znanja unaprjeđujući ih novim saznanjima i znanstvenim dostignućima.

Agroekologija potiče održivu proizvodnju, ekološku poljoprivredu, odgovornu potrošnju i pravedne tržišne odnose, zalaže se za stvaranje zajednica i socijalnu pravednost te zagovara društvene promjene.

Sam projekt nastao je unutar Mediteranske mreže lokalnih solidarnih partnerstava za agroekologiju kao neformalne koalicije udruga koje se bave agroekologijom na području Mediterana. Koordinator projekta je udruga DEAFAL iz Italije, a partneri dolaze iz Turske (Bugday), Srbije (Zelena tranzicija), Hrvatske (HSEP) i Portugala (Fscientias) te međunarodne mreže URGENCI.

Iako je radi uvjeta natječaja baziran na europski dio, nastoji uključiti i partnere iz ostalih mediteranskih zemalja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Aktivnosti uključuju prikupljanje znanja u zajednici, formiranje zajedničke online platforme i oblikovanje tečaja agroekologije. Informacije o ostalim događanjima biti će dostupne na stranicama www.hsep.hr i na Facebook profilu.

__________
Izvor: hsep.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram