BRAČ – Monografija kiparice Sandre Nejašmić Pirnat

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.08.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Narodna knjižnica Supetar i Centar za kulturu Brač održavaju predstavljanje monografije jedine bračke akademske kiparice Sandre Nejašmić Pirnat

 

Predstavljanje monografije bračke kiparice će se održati u ponedjeljak, 9. kolovoza, u 21.00 sat u Supetru, na ljetnoj pozornici u blizini župne crkve.

 

Autorica vrhunske obrade kamena

— Kamen je praiskonski, životno konstitutivni imago Mediterana, Sandrina Brača (…) Ona se prije svega otkriva kao autorica vrhunske, majstorske obrade kamena, a potom kao visoko vrijedan umjetnik portretist. Ali i crtač koji uz svu darovitost posjeduje i mudrost promatrača i tragača, zapisala je Gorka Ostojić Cvajner.

 

Akademik Maroević: Srasla je s tradicijom hrvatskoga kiparstva

Tonko Maroević u monografiji piše: — Kroz više od desetljeća praćenja njezina djelovanja mogao sam osjetiti i upoznati koliko je srasla s tradicijom hrvatskoga kiparstva, posebno baštineći sklonost i vještinu obrađivanja kamena. Isto tako, uočio sam kako je bitno srođena sa sredozemnim shvaćanjem skladnosti i ljepote oblika, a također temeljito prožeta kršćanskim simbolima i biblijskim motivima, pa s time u vezi i s empatijom, sućutnošću i idealizacijom likova kojima se bavi.

 

Monografiju će predstaviti izdavač Brešan

Monografiju Sandre Nejašmić Pirnat predstavit će galerist i izdavač Igor Brešan. U programu će sudjelovati Katarina Marić, vrsna gitaristica, pobjednica mnogih gitarističkih natjecanja koja je završila studij za koncertnoga izvođača na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču.

 

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu

Kiparica Sandra Nejašmić Pirnat rođena je 11. rujna 1970. godine u Splitu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn završila je 1989. godine u Splitu, a kiparstvo diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine, u klasi profesora Stipe Sikirice s nagradom za najuspješniji diplomski rad na kiparskomu odjelu.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim kiparskim simpozijima. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za umjetnički i pedagoški rad. Njezina djela nalaze se u privatnim i javnim zbirkama diljem svijeta. Od 1997. do 2009. radila je kao profesorica grupe stručnih predmeta u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, a od 2010. do 2019. bila je profesorica modeliranja u Klesarskoj Školi u Pučišćima.

Vodila je i organizirala brojne likovne izložbe eminentnih domaćih i stranih umjetnika u galeriji crkvice Sv. Ante u Postirima od 2005. do 2018. Studijski je boravila u Rimu, Firenci, Parizu, Londonu i Bruxellesu. Živi i stvara kao slobodna umjetnica u atelijeru “Moj Mir” u Postirima.

 

 

__________
Izvor: bracdanas.com
Naslovna fotografija: Pixabay.