BRAČ – Najveći izazovi oko koncesija i dalje na Braču

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 28.04.2018. - Vrijeme čitanja: 4min

Županijski vijećnik SDP-a Mate Martinić na nedavnoj sjednici Županijske skupštine upozorio je na neobične činjenice u izvršavanju koncesije u Supetru od strane kompleksa Svpetrvs hoteli.

Kako je Martinić rekao vijećnicima, Svpetrvs hoteli, odnosno vlasnik Marion Dužić, za koncesiju Županiji godišnje plaća 117 tisuća kuna, a samo jedan od njegovih potkoncesionara njemu plaća 70 tisuća kuna godišnje. Da postoje nepravilnosti kod ove koncesije, potvrdio je novinarima pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, Stipe Čogelja.

 

Svpetrvs hoteli jedna od nadolazećih točaka dnevnog reda

– Nad tamošnjom koncesijom napravili smo nadzor. Moram kazati da smo uočili veće nepravilnosti, a postoji i niz drugih nepravilnosti uz taj predmetni u Supetru. Također bih dodao da na ovom i drugim pitanjima postoji suradnja s gradom Supetrom. U ovom trenutku pokušavamo naći adekvatno rješenje.

Upozorili smo koncesionara da se drži pravila kako treba biti, a nažalost, već se prije nekoliko dana ponovila određena gradnja koja nije bila direktno od strane koncesionara nego od strane potkoncesionara, ali koji nema nikakvu suglasnost potkoncesije. U tom smislu već sada mogu najaviti da ćemo ovu točku sigurno imati na jednoj od budućih Županijskih skupština – kazao je Čogelja novinarima nakon održane sjednice Županijske skupštine.

 

Marković: Trajno se narušava i mijenja naš prirodni okoliš

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković od 2014. godine upozorava na nepravilnosti oko upravljanja pomorskim dobrom.

– Već smo 2014. od Županijske skupštine zatražili da se pomorsko dobro da na upravljanje Gradu Supetru i to je bio i stav Gradskog vijeća. Prošle godine smo imali slučaj devastacije pomorskog dobra na dijelu plaža koje su u koncesijama.

Oštro se protivim bilo kakvim radovima kojima se pomorsko dobro trajno narušava i mijenja naš prirodni okoliš.

Smatram da je ovakav sustav naplate i davanja koncesija po ovako niskim cijenam neprihvatljiv jer koncesionar zarađuje od potkoncesiji znatno veće iznose nego uplaćuje u proračune od nečega sto je vlasnistvo RH. Također, postavlja se pitanje i uplate varijabilnog dijela koncesijke naknade.

Želim nadodati da ću se kao gradonacelnica, ali prije svega kao otočanka, uvijek boriti za očuvanje pomorskog dobra, mora i plaže kao našeg najvećeg bogatstva koje trebamo sačuvati za generacije koje dolaze, a ne samo gospodarski eksploatirati tko “da više”.

Marković kaže da je u Grad Supetar stigao zahtjev za očitovanjem o radnjama koje su se događale u koncesijskom području.

– Inspekcijskim nalazima raznih inspekcija utvrđeno je nepoštovanje ugovora o koncesiji te u tom smislu Grad Supetar očekuje da se do kraja ispoštuje procedura definirana u zakonu i pravilniku – zaključuje Marković.

Inače, prije nešto više od mjesec dana Grad Supetar je iz zemljišnika dobio rješenje kojim se potvrđuje da je Smojina cesta, koja prolazi kroz turistički kompleks Svpetrvs hotela, upisana kao javno dobro u općoj uporabi i neotuđivom vlasništvu Grada Supetra.

 

Svjedočimo li promjenama i uvođenjem reda na pomorskom dobru?

Koliko je važno što će se događati u daljnjem procesu govori nam činjenica da praksa u Splitsko dalmatinskoj županiji ne poznaje oduzimanje koncesija niti učinkoviti nadzor nad ispunjenju obveza iz ugovora o koncesioniranju. Čini se da se vremena polako i sigurno mijenjaju, da nedodirljivi gube status moćnika te da se javlja dobra volja nadležnih institucija za uvođenjem reda na pomorskom dobru. Na žalost g. Marion je samo kap u moru nepravilnosti, bahatluka, otimanja i nepovratnog uništavanja pomorskog dobra. Proces koji nam slijedi u narednim godinama bit će dug i mukotrpan. Vjerujemo da devastaciju nećemo moći izbjeći u potpunosti jer se događaju nekontrolirani zahvati duž cijele obale, osobito na otocima, no svakako pozivamo sve građane da se u svojoj lokalnoj zajednici bore za pravdu i zakon, da se udruže, ohrabre i reagiraju prozivajući nadležne službe, osobe i institucije da rade svoj posao. Pokret otoka stoji vam na rapsolaganju za pomoć i podršku u lokalnim akcijama nadzora i utvrđivanja nelegalnih radnji!

 

__________

Izvor i Foto: Dalmacija Danas