BRAČ – Održavanje druge ihtiološke konferencije zemalja jugoistočne Europe

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 14.10.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Institut za oceanografiju i ribarstvo organizator je druge ihtiološke konferencije zemalja jugoistočne Europe (SEEIC 2022) u Supetru

Druga ihtiološka konferencija održava se 12.- 15. listopada u Supetru. Tom prilikom na Braču se okupilo preko 70 znanstvenika iz devet zemalja – prenosi morski.hr

Stručnjaci iz područja morske i slatkovodne ihtiologije iz Grčke, Turske, Izraela, Španjolske, Crne Gore, Austrije, Bosne i Hercegovine i Poljske, zajedno sa svojim hrvatskim kolegama prezentirat će rezultate svojih najnovijih istraživanja.

Konferenciju je otvorila ravnateljica instituta dr. sc. Živana Ninčević Gladan. Prigodne riječi na otvaranju održali su predsjednica organizacijskog odbora dr. sc. Dubravka Bojanić Varezić, te dr. Belma Kalamujić Stroil i prof. dr. Rifat Škrijelj rektor Sarajevskog univerziteta.

Prva ihtiološka konferencija ovakvog tipa (SEEIC) održana je u Sarajevu 2017. godine u počast prvom europskom ihtiološkom kongresu održanom upravo u tom gradu 43 godine ranije. SEEIC konferencija bila je posvećena životu i djelu cijenjenog ihtiologa i stručnjaka prof. dr. Tonka Šoljana koji je radio i živio u Sarajevu.

Dr. Šoljan je veći dio svog profesionalnog života proveo u Splitu radeći na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, stoga je bilo sasvim primjereno drugu konferenciju održati upravo u organizaciji ustanove u kojoj je proveo veći dio svoje znanstvene karijere.

Organizacija drugog kongresa trebala se održati 2020. godine, ali je otkazana zbog pandemije COVID-19. Znanstveni radovi s konferencije koji zadovolje recenziju bit će objavljeni u posebnim izdanjima časopisa Acta Adriatica i The Croatian Journal of Fisheries.

 

___________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.