UŠTEDI ENERGIJU
August 12, 2021

BRAČ - Prioritetan ukrcaj za osobe s invaliditetom

Prioritetan ukrcaj za osobe s invaliditetom u Supetru odnosi se na korisnika, pratnju i osobno vozilo, a ispred trajekta bit će postavljena i signalizacija

.

Lučka kapetanija Splitsko-dalmatinske županije službeno je odobrila zahtjev Crvenog križa Brač za prioritetno ukrcavanje putnika s invaliditetom na trajekt u luci Supetar. Ova vijest stigla je u ponedjeljak, mjesec dana nakon ponošenja zahtjeva.

- Potresla nas je vijest da osoba s teskoćama i njegova pratnja čekaju trajekt više sati, pa smo odlučili reagirati - promptno, napisao je u Facebook objavi Crveni križ Brač. - Odmah smo poslali nadležnima u Luckoj upravi, Agenciji za obalni linijski pomorski promet, KD Grad doo idejno rješenje problema (u prilogu), i to zahvaljujući dobrim ljudima - Jakši Hržiću, Ivici Rendiću te Mariju Baraću, vlasniku tvrtke Geo-pars, koji nam je idejno rješenje izradio odmah, i to - pro bono, nadodaju.

 

Odobrenjem ovog zahtjeva, prioritet pri ukrcaju u trajekt odobreno je za nekoliko skupina osoba s invaliditetom i djecom s teškoćama:

  • Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto i više
  • Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
  • Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto
  • Gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
  • Osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
  • Djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.

 

Prioritetan ukrcaj za navedene kategorije odnose se na korisnika, pratnju i osobno vozilo. Ispred trajekta bit će postavljena i signalizacija žutom reflektirajućom bojom namijenjene isključivo za vozila iz spomenutih kategorija. - I ne samo to! Očekujemo da ovakav, dobar, značajan prijedlog bude implementiran u sve luke na Jadranu, navode iz Crvenog križa Brač.

Podsjetimo, Sabor je 29. studenog 2019. godine izglasao zakon kojim se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigurava besplatan trajektni prijevoz. Ove izmjene stigle su nakon velikih napora udruge Brački pupoljci da se roditeljima financijski olakša prijevoz do Splita i okolice, za što su i prosvjedovali.

- Brojnim obiteljima, čiji najmlađi članovi na terapije na kopno moraju odlaziti i više puta tjedno, ova promjena barem će malo olakšati već ionako preskup život na otoku, kazali su tada iz Udruge.

 

 

__________
Izvor: vecernji.hr
Naslovna fotografija: Pexels.

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram