Na Braču je počela berba i prerada maslina, tradicijski, prvi su u maslinike ušli Postirani, a njihov pogon za preradu maslina prvi je na otoku pokrenuo svoje strojeve i otvorio sezonu prerade.

Postirani preradu maslina rade na centrifugi, ali su istodobno zadržali i tradicionalni način prerade “na presi” kako bi maslinari i njihovi kupci imali mogućnost izbora.

Ovogodišnja cijena prerade ploda centrifugom po kilogramu iznosi 1,10 kuna, dok cijena prerade na presi, gdje stane 250 kilograma ploda, iznosi 330 kuna. Članovi poljoprivredne zadruge preradu plaćaju po povoljnijoj cijeni. Cijena otkupa maslinovog ulja za kilogram iznosi 45 kuna, a za članove poljoprivredne zadruge 49 kuna za kilogram.

Postirski maslinari poslali su na analizu, uoči početka berbe, plododove s područja Ravan, te je utvrđeno da sadrže 14,5 posto ulja, što je dobar pokazatelj ovogodišnjeg randmana. U postirskoj poljoprivrednoj zadruzi očekuju nešto bolji urod nego prošle godine kada je u njihovu pogonu prerađeno 800 tisuća kilograma maslinova ploda.

Izvor : Maslina

Foto : Ljerka Vlahović