BRAČ – Pozitivan trend i demografski bum u Supetru

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.09.2018. - Vrijeme čitanja: 6min

Poticajne mjere za mlade obitelji i nova radna mjesta donijela demografski bum: “Škola nam postaje tijesna” Za razliku od ostatka Hrvatske, a posebno otoka, grad Supetar bilježi pozitivne trendove što se ogleda u većem broju doseljenog stanovništva, porastu broja rođenih te upisu djece u osnovnu školu.

Hrvatska odumire i proživljava pravu demografsku katastrofu. Iako su se ulaskom Hrvatske u EU granice dodatno “omekšale”, pa su brojni radnici i studenti adresu odlučili zamijeniti inozemnom, o dramatičnosti situacije najbolje govori podatak da je 2017. iz Hrvatske službeno iselilo gotovo 50 tisuća ljudi, a pretpostavlja se da je ta brojka znatno veća. Hrvatska je zadnjih 15 godina izgubila broj stanovnika koji odgovara gradu veličine Splita – prenosi Dalmacija Danas.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Momir Karin nedavno je šokirao javnost izjavom da se iseljavanje iz Hrvatske može objasniti manjkom domoljublja ili pomodarstvom, pa se kasnije ispričao zbog svoje izjave. Neki političari u posljednje vrijeme išli su i korak dalje, pa su za sve optužili “crno” pisanje medija.

Razlozi iseljavanja su složeni, ali u svim dosad obavljenim ispitivanjima javnog mijenja, kao glavni razlog ističe se gospodarska situacija u zemlji. Ovakvi demografski trendovi nisu zaobišli ni škole u zemlji.

Ministrica Divjak nedavno je otkrila da u novoj školskoj godini imamo oko 500 prvašića manje nego lani i da čak 117 škola nije upisalo nijednog učenika. U samo 5 godina Hrvatska ima 44 tisuće školaraca manje! Stanje je najteže u Slavoniji i Lici, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji vrata je “privremeno” zatvorilo čak 13 područnih škola!
.

Brački grad prkosi svim hrvatskim trendovima

Za razliku od teške situacije na većini naših otoka, Supetar na Braču nema demografskih problema. Naprotiv, broj upisane djece u škole raste iz godine u godinu i već sada se zna da će samo nova školska zgrada biti rješenje za supetarsku demografsku ekspanziju. Sudeći prema sve izraženijoj pozitivnoj natalitetnoj stopi u Supetru i posredno zaključujući prema onome što je nedavno rekao pomoćnik ministrice Momir Karin, stanovnici najvećeg bračkog grada su najveći domoljubi u zemlji i nemaju nikakav pristup medijima!
.

 O svijetlom hrvatskom primjeru novinari Dalmacije Danas razgovarali su sa supetarskom gradonačelnicom, Ivanom Marković.

– Za razliku od ostatka Hrvatske, a posebno otoka, grad Supetar bilježi pozitivne trendove što se ogleda u većem broju doseljenog stanovništva, porastu broja rođenih te upisu djece u osnovnu školu. U školsku godinu 2015./2016. upisano je 377 učenika, prošle godine 410, a ove godine 425. Pokazatelj je to da grad ide u dobrom smjeru, da se razvija što se vidi iz dana u dan. Međutim, situacija nije oduvijek bila ovakva. Financijsko stanje 2013. godine u Gradu je bilo katastrofalno, Grad je bio blokiran zbog velikih dugova koji su premašivali 20 milijuna kuna. Bio je bez razvojnih i investicijskih projekata. Proračun je iznosio samo 15 milijuna kuna te se financirao samo hladni pogon – govori Marković.
.

Otvorena nova radna mjesta

Gradonačelnica kaže da su se zadnjih 5 godina napravili ogromni pomaci.

– Riješili smo se svih dugova, udvostručili proračun koji je prošle godine iznosio blizu 30 milijuna kuna te smo realizirali vrlo važne projekte koji su otvorili nova radna mjesta. Prije svega, to je razvoj gospodarske zone gdje je izgrađen novi sadržaj, izgradnja privezišta koji je omogućio razvoj nautičkog turizma, usvajanje izmjena prostornog plana koji je otvorio mogućnost za izgradnju novih turističkih kapaciteta i privatnih investicija. Sve su to bile pretpostavke koje su omogućile otvaranje novih radnih mjesta – ističe Marković.

Naglasila je važnost novaca iz EU fondova.

– Otvorili smo se prema EU fondovima, tako da su u tijeku realizacije projekata u iznosu većem od 12 milijuna kuna za koje smo dobili preko 8 milijuna kuna europskih sredstava. U narednom proračunu očekujemo realizacije investicija koje će iznositi vrijednost cjelokupnog prošlogodišnjeg proračuna. Posebno smo se okrenuli djeci i mladima. Otvorili smo sportsku dvoranu, prvu takvu na Braču, koja je omogućila razvoj sportskih udruga i na takav način ponudili djeci novi sadržaj i maknuli ih s ulice. Također, razvili smo poseban projekt “Sritna dica-sritan Grad”, smatrajući da se uspješna borba protiv poražavajućih demografskih pokazatelja može pokrenuti i s lokalne razine.

Ovim programom pratit ćemo djecu od rođenja pa do fakulteta, odnosno prvog zaposlenja, te smo donijeli čak četiri odluke kojima će se znatno olakšati život mladim obiteljima u Supetru. Osluškivali smo potrebe zajednice i želja nam je bila stvoriti konkretne mjere da se odupremo demografskoj kugi koja je zahvatila čitavu Hrvatsku, uključujući Grad Supetar.

.
Održivo, sretno i sigurno društvo

Odlučili smo se za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Ideja je u osnovi jednostavna i polazi od pretpostavke da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom – tvrdi Marković.
.

Rekonstrukcija vrtića, izgradnja škole

– Jedan od važnijih projekta je rekonstrukcija postojeće zgrade vrtića. Radi se o investiciji od skoro 8 milijuna kuna za koju smo dio sredstava osigurali iz raznih fondova. S radovima krećemo krajem godine. Također, u fazi smo uređenja dvije nove vrtićke grupe. Ponosna sam što sam dio ove lijepe priče i dosadašnji rad je potvrda da se mali koraci mogu pokrenuti iz lokalne sredine. Grad Supetar je primjer toga. Istaknula bih odličan odnos i suradnju sa svim ravnateljima vrtića i škola te s direktorima javnih ustanova i poduzeća. Svatko odrađuje svoj dio posla u interesu grada Supetra.

Međutim, pred nama je velika odgovornost da stvorimo preduvjete za upis sve djece u vrtić i školu, te u tom smislu u narednom proračunu planiramo izdvojiti 10 milijuna kuna investicija u predškolski odgoj. Projekt škole ide svojim tokom, upravo danas je zadnji dan za dostavu idejnih rješenja za odabir izvođača projektne dokumentacije. Imamo potporu Županije te vjerujem da ćemo u što kraćem roku stvoriti preduvjete za izgradnju nove škole – kazala je supetarska gradonačelnica.

Sudeći prema rezultatima koji su itekako vidljivi u svega nekoliko godina, očito bi se mnogi gradovi i općine trebale povesti supetarskim primjerom.

Pročitajte više na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/bracki-grad-prkosi-svim-hrvatskim-trendovima-poticajne-mjere-za-mlade-obitelji-i-nova-radna-mjesta-donijela-demografski-bum-skola-nam-postaje-tijesna © dalmacijadanas.hr

__________
Izvor: Dalmacija Danas
Fotografija: arhiva