BRAČ – Pozitivan trend razvoja Grada Supetra

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.02.2018. - Vrijeme čitanja: 4min

Gradsko vijeće Grada Supetra uskoro će raspravljati o financijskom izvješću za 2017. godinu koje pokazuje nastavak pozitivnih trendova i rezultata gradonačelnice Ivane Marković, za čijeg je mandata gradski proračun narastao za čak 75 posto.

Ostvarenje proračuna za 2017. iznosi naime 27,5 milijuna kuna, što je osam posto više nego godinu ranije i najbolje ostvarenje proračuna u povijesti Grada ako se izuzme 2014. godina kada je Grad Supetar imao velike prihode od prodaje zemljišta u poslovnoj zoni. I dok su prihodi povećani za osam posto, rashodi su smanjeni za čak devet posto, te su iznosili 25,3 milijuna kuna, pa je Grad godinu završio u plusu od 2,12 milijuna kuna.

Podsjetimo, Ivana Marković preuzela je 2013. godine Grad u blokadi, sa preko 21 milijun kuna duga, proračunskim prihodima od 15.1 milijun kuna i rashodima od 19.2 milijuna. Kao što su već pisali na portalu gradonacelnik.hr, u roku od samo godinu dana njezina je gradska uprava uspjela odblokirati račune i konsolidirati financije, a u idućem razdoblju riješili su više od 30-tak sporova milijunskih vrijednosti, otplatili brojne dugove, te odradili milijunske projekte i investicije, od kojih su neki, kako je isticala gradonačelnica, povijesni, poput gradnje sportske dvorane vrijedne 24 milijuna kuna.

Pet godina kasnije, većina sudskih sporova je sanirana, a prošle su godine riješeni i milijunski sporovi u korist Grada, te su obveze Grada sa 22 svedene na 6,5 milijuna kuna. Osim toga, navodi gradonačelnica, Grad je isplatio sve svoje obveze prema socijali, udrugama, isplaćene su sve stipendije, javlja gradonačelnik.hr.

Povlačenje sredstava iz natječaja

Gradonačelnica objašnjava kako je porast prihoda prvenstveno rezulat povlačenja sredstava iz raznih natječaja. Uz to, usvajanjem novog Prostornog plana početkom godine Grad Supetar je otvorio velike mogućnosti gradnje i investicija, posebno u Poslovnoj zoni, a razvojem nautičkog turizma su pojačali i produžili turističku sezonu i ostvarili porast broja noćenja, te zabilježili najuspješniju sezonu od osamostaljenja RH. Gradonačelnica dodaje i da je ova sezona bila rekordna po pitanju priveza nautičkih brodova, pa su tako u novom privezištu imali i do 1.500 vezova, za razliku od 2013. godine kada uopće nisu imali nautičkog turizma.

Što se, pak, tiče rashoda, Marković objašnjava kako su bili racionalni po pitanju trošenja, a najveće uštede su postigli sklapanjem nagodbi za naslijeđene sporove, pri čemu su uštedjeli na troškovima odvjetnika i kamata. ‘U prošlosti su upravo sporovi uništili naš grad, a za te iznose koje smo uplatili za nepotrebno vođene parnice mogli smo sagraditi vrtić i školu’, komentira gradonačelnica.

Zadovoljna je situacijom u Gradu i najavljuje kako će ona biti još i bolja, jer se tijekom 2018. rješavaju jednog dugoročnog kredita, pa više neće imati ni kreditna zaduženja. Osim toga, ove godine kreće i realizacija prvog EU projekta – revitalizaciju naselja Škrip za kojega su dobili oko 1,5 milijun kuna bespovratnih sredstava. Grad je prijavio još čitav niz projekata na EU fondove i domaće natječaje čiju realizaciju očekuju ove i iduće godine.

‘Tu bih posebno istaknula projekt gradnje zgrade DVD-a Supetar, odnosno novi vatrogasni dom koji bi bio i središnji ceentar za obuku i civilnu zaštitu. Riječ je o investiciji od dva milijuna eura koju smo prezentirali nadležnim ministarstvima, te smo svojom inicijativom uspjeli promijeniti i uvjete Europske komisije. Očekujemo natječaj u travnju, kako je najavljeno, i nadamo se da ćemo uspjet realizirati taj projekt’, kaže gradonačelnica.

Plan daljnjeg rasta

Kao bitne i velike projekte u ovoj godini ističe još i projekt rekonstrukcije kompletne zgrade vrtića, uređenje Jobove ulice, te pripremu dokumentacije za novu zgradu osnovne škole….

‘Ove godine u proračunu predvidjeli smo i veća izdavanja za novorođene i školarce kojima smo osigurali sredstva za besplatne udžbenike. Planiramo i sasvim novu odluku za financiranje djece od trenutka rođenja, vrtića školovanja do fakulteta. U tijeku je natječaj za uređenje još jednog dječjeg igrališta ( 4 po redu u posljednje 3 godine), a nastavljamo izdvajati i za poduzetnike kojima dijelimo novčane potpore, financiramo im sadnice, te ulažemo u infrastrukturu u Poslovnoj zoni’, navodi gradonačelnica Supetra.

Cilj joj je do kraja ovoga mandata doći do proračuna od 35-40 milijuna kuna. ‘Smatram da je to moguće realizirati ako se ostvare naši planovi i uspijemo povući sredstva za sve planirane projekte. Krajem 2017. napravili smo kompletnu analizu poslovanja hladnog pogona Grada, donijeli i neke ne baš jednostavne odluke i stvorili preduvijete za normalan razvoj Grada u budućnosti i realizaciju nama najbitnijih projekata’, zaključuje gradonačelnica Ivana Marković.

__________
Izvor: gradonacelnik.hr
Fotografija: pixabay.com

Tagovi: , ,